07:00 / 11.12.2019.

Autor: T.V./P.F./Hina/HRT

Izlazne ankete u Velikoj Britaniji: Konzervativcima apsolutna većina

Foto: REUTERS/Lisi Niesner

Foto: REUTERS/Lisi Niesner

Foto: - / REUTERS

Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović ne slaže se s pisanjem britanskih medija koji ove izbore nazivaju drugim referendumom o brexitu. Kaže da je to referendum o tome je li "DEAL" ili "NO DEAL" brexit.
Britanski konzervativci premijera Borisa Johnsona imat će apsolutnu većinu u novom sazivu britanskog parlamenta, pokazuju izlazne ankete objavljene nakon zatvaranja birališta.

Britanski parlament ima 650 zastupnika. Projekcije sugeriraju da će konzervativci osvojiti 368 mandata, 50 više nego na izborima prije dvije godine. Laburistima bi trebao pripasti 191 mandat, što je gubitak 71 mandata u odnosu na 20017. godinu.

Škotskoj nacionalnoj stranci pripast će 55 mandata, a liberalnim demokratima 13. Stranka za Brexit Nigela Faragea ostala je bez mandata.

Izlazne ankete proveo je Ipsos za BBC, Sky News i ITV.

Službeni rezultati trebali bi početi dolaziti tijekom noći, a potpuni se rezultati očekuju u petak oko podneva.

BBC napominje kako su se izlazne ankete posljednjih godina pokazale vrlo točnim. Prije dvije godine točno su predvidjele da u parlamentu nitko neće imati većinu, a 2015. pogođena je pobjeda konzervativaca.

Premijer Boris Johnson kampanju je fokusirao samo na jedno pitanje - završetak brexita 31. siječnja. Njegov glavni suparnik, vođa laburista Jeremy Corbyn biračima je nudio novi referendum u slučaju pobjede.

Treći put u pet godina Britanci su nbili a biralištima. Prijevremeni izbori u Ujedinjenom Kraljevstvu ključni su za ishod brexita. Premijer Boris Johnson raspisao ih je kako bi prevladao blokadu parlamenta do koje je došlo upravo zbog britanskog napuštanja Europske unije. Brexit je dominirao predizbornom kampanjom.

Birališta u Velikoj Britaniji bila su otvorena do 22 sata prema lokalnom vremenu, a njihov ishod bit će ključan za izlazak zemlje iz Europske unije, koji je premijer Boris Johnson obećao za 31. siječnja.

Ovo su, nakon 1910., prvi prosinački izbori pa su se mnogi pitali koliko će Britanaca izaći na birališta zbog kraćih dana i ružnog vremena. No prizori s biračkih mjesta pokazuju da ih itekako zanima tko će voditi zemlju u idućim neizvjesnim godinama. Prema posljednjim anketama, petina birača je neodlučna.

U Velikoj Britaniji vrijedi načelo "pobjednik nosi sve". I najmanja prednost kandidatu jedne stranke u izbornim okruzima znači da će postati zastupnik. Koja će ih stranka na kraju imati najviše, bit će do kraja neizvjesno. Pogotovo jer su se ankete dosad pokazale kao loši prognostičari.

Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović ne slaže se s pisanjem britanskih medija koji ove izbore nazivaju drugim referendumom o brexitu. Kaže da je, ako se već povlači paralela s referendumom, to referendum o tome je li "DEAL" ili "NO DEAL" brexit, hoće li biti odgode izlaska ili neće.

- Konzervativci vode, Johnson je u prednosti i ako dobije većinu u Parlamentu, onda će Konzervativna stranka moći gurati svoju agendu i onda će se, ako bude sreće i ako ne bude prevelikih debata i prepreka u Parlamentu, moći izglasati brexit i Britanija će moći napustiti EU do roka koji je Johnson obećao biračima - 31. siječnja 2012., rekao je Vidmarović gostujući u Studiju 4.

Prema posljednjim anketama instituta YouGov, Konzervativna stranka vodi s 339 od 650 zastupničkih mjesta. To je 20 zastupnika manje nego u prijašnjim projekcijama tog instituta objavljenim 28. studenog, ali 22 više u odnosu na izbore 2017. Institut navodi da bi takav rezultat bio "najveći uspjeh konzervativaca od 1987. za mandata Margaret Thatcher". No margina pogreške, utjecaj eventualnog pragmatičnog glasovanja i najnoviji trend u korist Laburističke stranke možda bi mogli dovesti do parlamenta bez većine.

Vidmarović kaže kako u slučaju da ni nakon ovih izbora u Parlamentu ne bude jasne većine, postoje dva scenarija.

- Ako ne bude većina, onda je to tzv. hung parliament i onda vodeća stranka mora formirati koalicije s drugim strankama i tu su onda opet sve opcije otvorene i tu nema stabilnosti. Ako je stranka u manjini, tzv. minority government, onda mora funkcionirati prema principu trenutačnih dogovora, ad hoc dealova, pa pokušava pridobiti parlamentarce nekih drugih stranaka na svoju stranu da se progura zakonodavstvo ili neka agenda. To je onda još manje stabilna opcija i onda Laburisti sigurno neće pristati na inicijative Borisa Johnsona, ustvrdio je.

Posljednje ankete prednost daju konzervativcima. Vidmarović kaže da, iako su ankete često netočne, u ovom slučaju sve ankete pokazuju vodstvo konzervativaca od desetak posto.

- Ako se u konačnici to pretvori u rezultat, onda bi to trebala biti nekakva većina, ne velika, ali dovoljna da se sastavi konzervativna vlada, smatra.

Johnson vs Corbyn: Tko je tko u britanskoj politici? Nekoliko sati prije izbora presudnih za brexit, britanski premijer Boris Johnson i njegov laburistički protivnik Jeremy Corbyn otkrili su zadnje karte kako bi pobijedili na izborima.

Na završetku kampanje u kojoj je pekao krafne, mijenjao kotač na Formuli 1 i buldožerom rušio kartonski zid kao simbol "krize" u vezi s brexitom, konzervativni čelnik je počeo dan dijeleći boce s mlijekom u Guiseleyu u Yorkshireu, na sjeveru Engleske, nemalo iznenadivši par koji mu je otvorio vrata. Zatim je pripremao pitu s govedinom i s pivom, koju je usporedio s dogovorom o brexitu postignutom s Europskom unijom koji nije izglasan u parlamentu jer konzervativci nisu imali većinu zastupničkih glasova. Ako pobijedi, Johnson kani "podgrijati" tekst i ponovno ga poslužiti zastupnicima.

- Stavimo ga u pećnicu, zatvorimo vrata, izvadimo i evo, brexit je gotov!, rekao je Boris Johnson. Bivši gradonačelnik Londona, koji je potkraj srpnja došao na vlast uz obećanje da će izvući zemlju iz EU-a, svoje posljednje predizborne skupove organizirao je na sjeveru i u središtu Engleske i u Walesu, područjima tradicionalno sklonim Laburističkoj stranci, ali i brexitu.

Njegov protivnik Jeremy Corbyn, predsjednik laburista, okupio je pristaše prije zore u Glasgowu, u Škotskoj, gdje se nada da će potući pristaše neovisnosti u SNP-u. Obećao je biračima "nadu" i "sigurnost" te napao Johnsona zbog neiskrenosti, optuživši ga da "daje obećanja koja sutrašnjicu pretvaraju u opsjenu". Sučeljen s najnovijim usponom laburista u anketama, Johnson prijeti mogućnošću izostanka većine u parlamentu, što će produljiti političku krizu.

- Borit ćemo se za svaki glas, istaknuo je. 

I konzervativci i laburisti obećavaju radikalne promjene: Johnson se obvezao da će do kraja siječnja, nakon triju odgoda, izvući Ujedinjeno Kraljevstvo iz EU-a. Jeremy Corbyn obećava "zelenu industrijsku revoluciju" i milijarde za javne službe, napose za zdravstvo, koje trpe posljedice višegodišnje proračunske štednje. Corbyn kani organizirati novi referendum o brexitu, ali zauzima navodno "neutralno" stajalište, pa ga kritiziraju zbog nedovoljne jasnoće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!