17:10 / 17.12.2020.

Autor: P.F./Hina

Izvanredna sjednica EP-a dogovore li se EU i Britanija do nedjelje

-

-

Foto: - / -

Na plenarnoj bi se sjednici raspravljalo o ishodu pregovora i razmatralo davanje suglasnosti na sporazum, priopćio je parlament.
Europski parlament je objavio da bi mogao organizirati izvanrednu sjednicu do kraja godine pod uvjetom da pregovarači EU-a i Velike Britanije dogovore sporazum o budućim odnosima do nedjelje, 20. prosinca u ponoć.

➡️ Velika Britanija i EU i dalje udaljene, ali Johnson ne odustaje
➡️ Johnson: Od 1. siječnja radit ćemo što želimo 
➡️ Britanska mornarica štitit će ribolovne vode u slučaju "neurednog" brexita

Na plenarnoj bi se sjednici raspravljalo o ishodu pregovora i razmatralo davanje suglasnosti na sporazum, priopćio je parlament.

Priopćenje je uslijedilo nakon što se Konferencija predsjednika sastala s glavnim europskim pregovaračem Michelom Barnierom. Konferencija okuplja predsjednika Europskog parlamenta i šefove zastupničkih klubova.

Bilo kakav sporazum mora proći ratifikaciju da bi stupio na snagu, a rok je 31. prosinca 2020. kada istječe prijelazno razdoblje.

U priopćenju se pozdravljaju napori koje EU poduzima kako bi se izbjegao scenarij da Velika Britanija napusti jedinstveno tržište i carinsku uniju bez dogovora i negativan učinak koji bi taj scenarij imao na građane i gospodarstvo.

U međuvremenu i dalje traju neizvjesni pregovori Bruxellesa i Londona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!