13:40 / 17.08.2020.

Autor: M.M./Hina

Izvanredni summit EU-a o Bjelorusiji održat će se u srijedu

Ilustracija (Reuters)

Ilustracija (Reuters)

Foto: - / REUTERS

Izvanredni sastanak na vrhu 27 čelnika EU-a o stanju u Bjelorusiji održat će se u srijedu.
Izvanredni sastanak na vrhu 27 čelnika EU-a o stanju u Bjelorusiji održat će se u srijedu, rekao je predsjednik Europskog vijeća dok se šire prosvjedi u toj zemlji kako bi se predsjednika Lukašenka nagnalo na ostavku.

- Tihanovska kaže da je spremna voditi Bjelorusiju    
- Deseci tisuća ponovno na ulicama Minska     

Bjeloruski narod ima pravo odlučivati o svojoj budućnosti i slobodno birati svog predsjednika. Nasilje prema prosvjednicima nije prihvatljivo i ne može se trpjeti, poručio je Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća na Twitteru.

Zbog pogoršanja stanja Michel je odlučio sazvati summit već u srijedu putem videokonferencije, doznaje se od europskog izvora. Sastanak će početi u srijedu u 12 sati po srednjoeuropskom vremenu. Prvotno je bilo planirano da se o situaciji u Bjelorusiji razgovara krajem kolovoza u Berlinu, u prigodi sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, ali se kriza u međuvremenu pogoršala.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, suočen s najvećim prosvjedima od dolaska na vlast 1994., ovog je vikenda dobio potporu Moskve, povijesnog saveznika, unatoč čestim napetostima između dviju zemalja.

Njemačka, koja predsjeda Europskom unijom, zaprijetila je da će proširiti sankcije koje su već na snazi protiv bjeloruskih čelnika, nakon nasilja nad prosvjednicima koji su tražili Lukašenkov odlazak zbog njegova spornog reizbora.

EU je u petak odlučio sankcionirati represiju u Bjelorusiji na sastanku ministara vanjskih poslova 27 zemalja. Utvrdit će se popis osoba optuženih za organiziranje i provođenje represije u Bjelorusiji i on će se podnijeti zemljama članicama na odobrenje, odlučili su ministri u petak.

Bjelorusija je i dalje pod embargom na prodaju oružja i opreme koja bi se mogla koristiti za gušenje prosvjeda. Četirima osobama već je zabranjen boravak u EU-u a imovina im je blokirana od 2016. Na popis će se uvrstiti nova imena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!