Izvjestitelj UN-a : Assangeova presuda "politički motivirana"

17:11 / 10.12.2021.

Autor: V.K./Hina/HRT

Julian Assange

Julian Assange

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za torture oštro je kritizirao londonsku presudu u slučaju Juliana Assangea.

- Ovo je neuspjeh britanskog pravosuđa, rekao je Nils Melzer za dpa u petak.

- Možete misliti što želite o Assangeu, ali njegovo stanje nije takvo da bude izručen, rekao je, referirajući se na "politički motiviranu presudu".

SAD je dobio žalbu na londonskom Visokom sudu u kojoj se traži poništenje sudske odluke da se osnivač WikiLeaksa Julian Assange zbog zdravstvenih razloga ne može izručiti iz Britanije.

Assange (50) je tražen u Sjedinjenim Državama pod optužbom za navodnu urotu radi dobivanja i otkrivanja informacija o nacionalnoj obrani nakon što je WikiLeaks objavio stotine tisuća dokumenata koji se odnose na ratove u Afganistanu i Iraku.

Žele od njega napraviti primjer, rekao je Melzer. Namjera im je spriječiti druge da objave tajne vladine dokumente kao što je to učinio Assange, dodao je.

Melzer je kritizirao "zapadnu sigurnosnu koaliciju"

- Nitko od njih ne želi vidjeti Assangea na slobodi jer žele zaštititi model tajnosti, rekao je.

Melzer je posljednji put osobno vidio Assangea u svibnju 2019. u zatvoru u Londonu. Posebni izvjestitelj UN-a je, međutim, u kontaktu s njegovim bliskim krugom.

Prema Melzeru, Assange je stabiliziran lijekovima, ali je u vrlo krhkom zdravstvenom stanju.

Kazao je da je groteskno da suci i odvjetnici pregovaraju hoće li Assange biti spreman na suđenje na tajnom sudu u SAD-u, kad on zbog psihičkog stanja nije mogao slušati raspravu.

- Ovdje je na djelu dehumanizacija, rekao je Melzer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!