Izvoz ukrajinskih žitarica preko rumunjske Constante već nadmašio prošlu godinu

15.09.2023.

16:15

Autor: Hina/HRT

Constanta

Constanta

Foto: Anca Cernat / REUTERS

Ukrajina je od početka godine preko rumunjske crnomorske luke Constante već izvezla više žitarica nego u cijeloj 2022., objavila je u petak lučka uprava.

Od siječnja do kolovoza Ukrajina je preko Constante isporučila 9,2 milijuna metričkih tona žitarica, rekli su Reutersu iz lučke uprave. U 2022. isporučeno je 8,6 milijuna tona.


U posljednje vrijeme tempo isporuka usporava zbog pojačanih ruskih napada.


U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci ukrajinski proizvođači otpremili su preko Constante 8,1 milijun tona žita, prema podacima lučke uprave.


Ukrajina spada među glavne svjetske izvoznike žitarica, a Constanta je Kijevu sada najveća alternativna izvozna ruta. Žitarice se otpremaju cestovnim i željezničkim putem i Dunavom.


U srpnju Moskva je suspendirala sudjelovanje u sporazumu koji je jamčio siguran prolaz pošiljki kroz Crno more, tražeći da se odmrzne blokada ruskih pošiljki gnojiva i žitarica. U međuvremenu ruske oružane snage u više su navrata gađale ukrajinske luke na Dunavu.


Ukrajina zato pojačava isporuke cestom i željeznicom, rekli su ovih dana brokeri.

Rumunjski ministar prometa Sorin Grindeanu sastat će se tijekom dana u Constanti s predstavnicima Ukrajine, Moldavije, Europske komisije i SAD-a kako bi razgovarali o mogućnostima jačanja tranzita.


Bukurešt je poručio da u idućim mjesecima namjerava udvostručiti mjesečni kapacitet za tranzit ukrajinskog žita, na četiri milijuna tona, dodavši su već počeli ulagati u infrastrukturu.


Ukrajinsko žito natječe se u Constanti za prostor s domaćim poljoprivrednim proizvodima i onima iz susjednih zemalja koje nemaju izlaz na more, uključujući Mađarsku i Srbiju.


Luka je u prvih osam ovogodišnjih mjeseci isporučila 22,2 milijuna tona žitarica, objavila je uprava, rekavši i da bi trebali nadmašiti godišnji rekord, koji iznosi oko 25 milijuna tona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!