19:29 / 17.05.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

J&J prepolovio ovotjednu isporuku cjepiva u EU

default error photo

Johnson&Johnson je Europskoj uniji (EU) prepolovio ovotjednu očekivanu isporuku cjepiva protiv Covida-19, izjavio je danas europski dužnosnik.

Prema ugovoru s EU-om, tvrtka J&J obvezala se isporučiti 55 milijuna doza jednokratnog cjepiva u drugom kvartalu godine, no do sredine kvartala isporučeno je svega pet milijuna doza, manje od deset posto od ugovorene količine.

Uz to, taj proizvođač lijekova "za polovicu smanjuje količinu cjepiva za ovaj tjedan", kazao je europski dužnosnik koji sudjeluje u razgovorima s proizvođačem cjepiva, dodajući da ne zna koliko se uopće doza očekivalo ovaj tjedan. Također je kazao da se za sada ne zna koliko će doza J&J isporučiti sljedeći tjedan.

- Znamo da je došlo do privremenog, ograničenog smanjenja isporuke, što bi se kasnije trebalo nadoknaditi, rekao je glasnogovornik Europske komisije, odbijajući reći za koliko će biti manja ovotjedna količina isporučenog cjepiva protiv koronavirusa.

J&J se suočio s problemima vezanim uz proizvodnju u SAD-u. Europski dužnosnik je rekao da su doze namijenjene Uniji proizvedene u SAD-u te u tvornici u Leidenu, u Nizozemskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!