21:39 / 20.12.2019.

Autor: Vladimir Šetka/S.M./HRT/Hina

Jadranska trilaterala: Proširenje EU i suradnja u NATO-u i regiji

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Proširenje Europske unije na jugoistok Europe, suradnja u sklopu NATO-a i regionalna suradnja bile su glavne teme 4. sastanka Jadranske trilaterale u Zadru.
Proširenje Europske unije na jugoistok Europe, suradnja u sklopu NATO-a i regionalna suradnja bile su glavne teme 4. sastanka Jadranske trilaterale, koja okuplja Hrvatsku, Albaniju i Crnu Goru, održanom u Zadru na razini šefova diplomacije, kazao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na sastanku je kao država gost sudjelovala i Republika Sjeverna Makedonija, kako je prošle godine bilo dogovoreno na sastanku u Budvi. Jadranska trilaterala službeno je inaugurirana u veljači 2017. u Splitu u cilju poticanja sigurnosne i gospodarske suradnje između Hrvatske, Albanije i Crne Gore.

- Ovogodišnji sastanak Jadranske trilaterale bio je posvećen najprije proširenju EU na europski jugoistok, suradnji u okviru NATO-a i učinkovitoj regionalnoj suradnji, kazao je Grlić Radman.

Sastanak je održan deset dana prije početka hrvatskog predsjedanja Vijećem EU pa je i to bila jedna od glavnih tema razgovora. Ministar Grlić Radman izvijestio je kolege o prioritetima hrvatskog predsjedanja. Kazao je i da je središnji  događaj hrvatskog predsjedanja Zagrebački summit 7. svibnja 2020. na kojem će se okupiti čelnici svih država Europske unije i država zapadnog Balkana.

- Želja nam je da taj sastanak na vrhu, koji se održava 20 godina nakon summita u Zagrebu 2000. godine, koji je otvorio europsku perspektivu Hrvatskoj i cijeloj jugoistočnoj Europi, bude jednako značajna referentna točka i za Uniju i za države kandidate i potencijalne kandidate kroz sljedećih deset godina, kazao je.

"RH će uložiti maksimalne napore da Albanija i Sj.Makedonija otvore pristupne pregovore s EU za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a"

Grlić Radman je istaknuo da će Hrvatska uložiti maksimalne napore kako bi se pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom otvorili tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, a očekuje i da će tijekom hrvatskog predsjedanja doći do daljnjih pomaka u pristupnim pregovorima s Crnom Gorom. Hrvatska će se, istaknuo je, zauzimati i za napredak svih drugih država jugoistočne Europe na njihovu europskom putu, polazeći od načela ispunjavanja kriterija i vlastitih zasluga.

Grlić Radman: Podupiremo nastavak politike otvorenih vrata NATO-a prema JI Europe

Na sastanku je ponovljena i zajednička potpora Albanije, Crne Gore i Hrvatske, članica NATO-a, završetku integracije Sjeverne Makedonije u NATO savez.

- Također, snažno podržavamo nastavak politike otvorenih vrata NATO saveza prema državama jugoistočne Europe. Ta politika mora svakako uključiti i Kosovo, kazao je Grlić Radman.

Predstavnici triju država potvrdili su važnost daljnjeg jačanja međusobne suradnje jer ona daje snažan doprinos stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Europi. Grlić Radman je kazao da postoje brojna područja od zajedničkog interesa u kojima je moguće bolje surađivati, kao što su prometna povezanost, zaštita okoliša, posebice Jadranskog mora i priobalja, te pitanje ilegalnih migracija.

- Sve zemlje koje predstavljamo danas su na migrantskim rutama i svima je ovo pitanje iznimno važno. Zaključili smo da je potrebno još usklađenije surađivati na ovom području, kazao je.

Grlić Radman je također podsjetio da je u Zadru prošli tjedan pokrenut višenacionalni program obuke helikopterskih posada za posebne operacije te izrazio nadu da će se i druge države uključiti u taj oblik stručnog usavršavanja.
Sporazum o uspostavi Multinacionalnog središta za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Program MSAP) potpisali su u listopadu 2018. u sjedištu NATO-a u Bruxellesu ministri obrane Bugarske, Hrvatske, Mađarske i Slovenije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!