Jak potres pogodio zapad Francuske

16.06.2023.

21:51

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Ilustracija, seizmička aktivnost u Francuskoj

Ilustracija, seizmička aktivnost u Francuskoj

Foto: HTV / HRT

Jak potres magnitude između 5,3 i 5,5 pogodio je u petak veći dio zapadnog dijela Francuske i najjači je u toj zemlji još od 2000-tih godina, a u području epicentra zabilježena je materijalna šteta.

Potres je bio magnitude 5,3, po Nacionalnoj mreži za praćenje seizmičkih aktivnosti, a 5,8 po Središnjem francuskom seizmološkom uredu.

- Radi se o jednom od najjačih potresa zabilježenih u Francuskoj od 2000-tih godina, naglasio je ministar za ekološku tranziciju Christophe Béchu.

Do potresa je došlo u 18,38 sati na području Cram-Chabana, na pola puta između La Rochellea i Niorta.

U departmanu Deux-Svres, "lakše ozlijeđenu osobu zbrinule su hitne službe", a "prijavljeni su brojni slučajevi materijalne štete na jugozapadu departmana", navodi se u priopćenju prefekture.

U Charente-Maritimeu, po prvim informacijama vatrogasaca nema ozlijeđenih, rekla je prefektura.

S druge strane, zabilježena je materijalna šteta poput pukotina na zgradama, 1100 domova trenutno je bez struje, a pogođen je i visokonaponski vod, dodala je.

Potres se osjetio u Rennesu, Bordeauxu i Limogesu, rekli su novinari agencija France presse.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!