10:49 / 17.07.2019.

Autor: A.M./HRT

Jakić o važnosti izbora Ursule von der Leyen

-

-

Foto: - / -

Za Ursulu von der Leyen je glasalo 383 zastupnika dok ih je 327 bilo pritiv, a 22 je bilo suzdržano.
Nova predsjednica Europske komisje je Ursula von der Leyen. Za Leyen je glasalo 383 zastupnika dok ih je 327 bilo protiv, a 22 je bilo suzdržano ovo glasanje biti neizvjesno, ipak ju je Europski parlament sinoć potvrdio za čelnicu.

Njezine poruke, ali i one koje nije oduševio njezin izbor, u emisiji Studio 4, analizirao je vanjskopolitički analitičar Tomislav Jakić. 

- Zapravo su sve šanse bile da ona izgubi jer gotovo do zadnjeg časa je parlamentarni klub u Europskom parlamentu socijalista i demokrata bio protiv nje, zeleni su također bili protiv i izgledalo je da ona neće dobiti većinu, rekao je Tomislav Jakić, vanjskopolitički analitičar.

Sa samo sedam glasova više od potrebnih za pobjedu, Jakić smatra da je to znak da je parlament bio pola-pola podijeljen.

- Kada bi to bila jedna prava vlada, što Europska komisija još uvijek nije, onda bi to išli u prilog zaključku da će to biti jedna nestabilna vlada. Ali ne mora biti. S time da ja nastupni govor Ursule von der Leyen ne bih uzimao baš doslovno ja bih ga više tretirao kao predizborni govor, dodao je Jakić.

Jakić smatra da su utjecaji pojedinih vlada na njihove europarlamentarce, ma da on formalno ne postoji, ali sasvim sigurno postoji, su odigrali značajnu ulogu za pobjedu Leyen. Također, dodao je da je njezin govor o problemima i zaštiti okoliša bio metoda za pridobivanje glasova Zelenih.

- Najavila je u roku od godine dana europski zakon o zaštiti okoliša i klimi, dakle ona ide vrlo ambiciozno i ona je krenula s jednom formulom koja je krajnje ambiciozna. Ona je rekla vaš glas meni je glas povjerenja EU, dakle ona se poistovjetila s EU,a radi se o političarki koja je na europskom političkom planu više manje nepoznanica, zaključio je analitičar.

Bivša ministrica obrane i bliska suradnica Angele Merkel, vuče za sobom određene skandale iz ministarstva kojem je bila na čelu.

- Njoj se može dogoditi da u jednom momentu mada je na visokoj europskoj funkciji dođe pod udar određenih sankcija u Njemačkoj. Istraga koja se trenutno vodi koncentrirana je na izvještaje koji su procurili u javnost a koji govore da je dvije godine zaredom deklariralo nevjerojatno manje svote od stavarno utrošenih na vanjske konzultante, rekao je Jakić.

Novoizabrana Leyen ujedno je i prva žena na čelnom mjestu predsjedništva Europske komisije.

- Daje  se značajna pozornost toj ženskoj kvoti o tome govori i činjenica da je ona kao žena na položaju njemačke ministrice obrane opet zamijenjena ženom. Dakle jako se pazi na tu podjednaku zastupljenost, dodao je Jakić.

Osvrnuo se na komentare hrvatskih europarlamentaraca na izbor nove predsjednice. Izjave Vilibora Sinčića i Mislava Kolakušića koji su je žestoko kritizirali dok ju HDZ i SDP složno podupiru.

- Ako pođete s pozicije da je bitno sačuvati funkcionalnost EU i Europske komisije onda njezin izbor treba pozdraviti jer da je ona jučer propala na izborima to bi značilo paralizu kroz tko zna koliko vremena jer Europska komisija ne bi bila u stanju raditi jer ne bi imala čelnog čovjeka, zaključio je Jakić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!