18:56 / 08.09.2021.

Autor: Ivica Grudiček/HRT/HinaV.G.

Jandroković: Austrijski Hrvati iznimno bitni za Hrvatsku

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: Izvor / Zoran Cindrić

Nakon što je jučer sudjelovao na Interparlamentarnoj konferenciji u Beču i susreo se s predsjednikom Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta Wolfgangom Sobotkom, predsjednik Sabora Gordan Jandroković službeni posjet Beču završio je druženjem s Hrvatima koji žive i rade u Austriji. Prije samog druženja kratko se susreo i s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom. S hrvatskim poduzetnicima i predstavnicima kulturnog i javnog života Jandroković je razgovarao o jačanju daljnje suradnje između dviju zemalja.

Po završetku „5. svjetske konferencije predsjednika parlamenata“ u organizaciji Interparlamentarne unije i Austrijskog parlamenta, u suradnji s Ujedinjenim narodima, donesena je zajednička deklaracija o učinkovitijem mulitlateralizmu u radu parlamenata koji doprinosi miru i održivom razvoju te sveukupnom boljitku.

Nakon konferencije, predsjednik Jandroković susreo se s hrvatskom zajednicom u Austriji. Okupljenima je govorio o aktualnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj. Predstavnike Hrvata posebno je upoznao sa situacijom oko pandemije i obnovom nakon potresa. Ujedno je predstavio strateške vanjskopolitičke ciljeve i naglasio važnost austrijske potpore ulasku Hrvatske u schengensko područje, eurozonu te OECD.

Dotaknuo se i tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa s Austrijom, s kojom Hrvatska ostvaruje uspješnu suradnju u nizu područja, poput trgovine, investicija i turizma.

U srdačnom razgovoru s Hrvatima u Austriji, naglasio je da hrvatska zajednica predstavlja značajan čimbenik u očuvanju hrvatske kulture i promicanju turizma na čemu im je posebno zahvalio.​

- Hrvata u Austriji ima puno. Tu je 50 tisuća gradišćanskih Hrvata i 80 tisuća Hrvata koji su dolazili ovdje zbog posla, iz političkih razloga u prošlosti. Svi su oni za Hrvatsku iznimno bitni, rekao je Jandroković novinarima u Beču prije sastanka s predstavnicima udruga austrijskih Hrvata.

- Želimo imati što snažnije veze s njima, s mlađom generacijom koja se sve bolje i bolje snalazi u Austriji, istaknuo je Jandroković.

- Hrvatska želi razvijati kvalitetan odnos sa svim Hrvatima, s predstavnicima hrvatskih nacionalnih manjina, pa tako i ovdje u Austriji, dodao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!