Jandroković čestitao novoj predsjednici Europskog parlamenta Metsoli

18.01.2022.

16:06

Autor: T.D./HRT/Hina

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: Marko Lukunic / Pixsell

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u utorak čestitku novoizabranoj predsjednici Europskoga parlamenta Roberti Metsoli i zaželio joj puno uspjeha u radu, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.


- Uloga predsjednice ključna je za uspješan rad parlamenta, kao i za suradnju s nacionalnim parlamentima. Stoga je Vaš izbor potvrda ugleda koji uživate kod zastupnica i zastupnika jedne od najvažnijih europskih institucija, poručio je Jandroković, po priopćenju.

- Vaš izbor na ovu važnu dužnost kao najmlađe osobe i treće predsjednice u povijesti, važan je pokazatelj demokratskih procesa i europskih vrijednosti za koje se svi zalažemo u Europskoj uniji, istaknuo je.

- Kao predsjednik Hrvatskoga sabora iskazujem spremnost za daljnje promicanje suradnje naših parlamenata kroz razmjenu ideja i dobrih praksi. Vaše dosadašnje iskustvo rada u Europskom parlamentu doprinijet će toj suradnji kako bismo zajedno spremnije odgovorili na sadašnje i buduće izazove, dodao je. 

- Parlamenti su čuvari demokracije i vjerujem da će pozitivna uloga parlamentarne diplomacije i dijaloga približiti europske institucije svojim građanima, zaključio je Jandroković.

Malteška pučanka Roberta Metsola izabrana je u utorak za novu predsjednicu Europskog parlamenta nakon što je umro dosadašnji predsjednik, talijanski socijalist David Sassoli. 

Metsola je treća žena na čelu Europskog parlamenta nakon Simone Veil (1979.-1982.) i Nicole Fontaine (1999.-2002.).

U Europskom parlamentu je od 2013. godine, a još je 2004. kao studentica vodila kampanju za ulazak Malte u Europsku uniju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!