Jandroković: Parlamenti u aktualnim izazovnim vremenima čuvari demokracije

28.03.2022.

14:12

Autor: Ivica Grudiček/M.M./HTV/HRT/Hina

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u Brdu kod Kranja

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u Brdu kod Kranja

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sudjeluje na konferenciji predsjednika parlamenata država članica Europske unije u Brdu kod Kranja u Sloveniji.

- Potpora i ohrabrenje Ukrajini i ukrajinskom narodu poruka je 27 predsjednika parlamenata država članica EU-a, rekao je HRT-ov novinar Ivica Grudiček u središnjem Dnevniku. 

- Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola istaknula je da Ukrajina nije sama, te da ju EU podupire. A osim potpore europskih parlamenata tu je i potpora 160 država sa svih kontinenata. 
Poruka je mir, mirno rješavanje rata, ali konfrontacija autokraciji, rekao je Grudiček. 

Dodao je i kako je naglasak stavljen na proširenje Unije prema Ukrajini, Gruziji, ali i zemljama zapadnog Balkana.

- Živimo u najizazovnijim vremenima nakon Drugog svjetskog rata, izjavio je Jandroković na konferenciji predsjednika parlamenata država članica EU-a. Tomu je znatno pridonijela i ruska agresija na Ukrajinu koja je prijetnja europskoj i globalnoj sigurnosti, a društva se novoj situaciji trebaju prilagoditi, istaknuo je.

Po njegovim riječima, vlade trebaju imati ključnu ulogu, a parlamenti trebaju kao čuvari demokracije osigurati da se očuva vladavina prava te da se poštuju ljudska prava.

Parlament treba ispuniti tu ulogu, ali istovremeno podržati vladu da donosi brze i teške odluke, smatra Jandroković.

On se na marginama konferencije u Brdu kod Kranja sastao sa slovenskim kolegom Igorom Zorčičem.

- Potvrdili smo da su odnosi između Hrvatske i Slovenije dobrosusjedski i prijateljski, kazao je Jandroković novinarima nakon sastanka. Sva otvorena pitanja ni na koji način ne kvare odlične odnose koji postoje između dvije države i dva naroda, dodao je.

Na pitanje novinara hoće li rezultat izbora krajem travnja u Sloveniji utjecati na odnose s Ljubljanom, Jandroković je kazao kako je dostignuta "vrlo visoka razina bilateralnih odnosa" te da ne očekuje promjene u hrvatsko-slovenskim odnosima neovisno o ishodu izbora.

- Zaista dominira prijateljstvo, suradnja, orijentirani smo na zajedničke interese. Očekujem, tko god pobijedio u Sloveniji, da će nastaviti politiku kakvu je vodio predsjednik vlade (Janez) Janša, istaknuo je Jandroković, apostrofirajući da je Slovenija podržala članstvo Hrvatske u Schengenu, Eurozoni i OECD-u.

Manje od mjesec dana uoči parlamentarnih izbora u Sloveniji, desnocentristička Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše i novoosnovana stranka Pokret sloboda Roberta Goloba gotovo su izjednačene u izgledima da dobiju relativnu većinu mandata u novom Državnom zboru, pokazuje anketa objavljena u ponedjeljak.

Moguće "u skoroj budućnosti" obraćanje Zelenskija Saboru

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se od početka ruske invazije na njegovu zemlju prije više od mjesec dana obratio brojnim parlamentima zapadnih država. Jandroković je kazao da je "imao nekoliko kontakata s predsjednikom ukrajinskog parlamenta".

Kontaktiramo ukrajinsku stranu i moguće je da će u skoroj budućnosti biti takvo obraćanje Hrvatskom saboru, dodao je.

Glavna tema Konferencije predsjednika država članica EU-a je položaj parlamenata u kriznim situacijama, poput rata u Ukrajini.

Jandroković je ranije u ponedjeljak kazao novinarima kako je "važno pratiti razvoj situacije u ostalim dijelovima u Europi da se ta kriza ne bi slučajno prelila".

- Nama u Hrvatskoj jako je važna stabilnost našega susjedstva, zemalja koje pretendiraju postati članice EU-a, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora, naglasivši kako je u tom kontekstu važno zaštititi konstitutivnost Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Jandroković će se kasnije danas na marginama Konferencije sastati s predsjednikom estonskog parlamenta Jurijem Ratasom te s predsjednicom Zastupničkog doma češkog parlamenta Marketom Pekarovom Adamovom.

U utorak će pak razgovarati s predsjednicom Zastupničkog doma Španjolske Meritxell Batet Lamaom.

U Brdu je i novinar HTV-a Ivica Grudiček koji je s predsjednikom Hrvatskog sabora razgovarao prije početka sastanka.

Najvažnije poruke s konferencije


- Dva su panela, dvije važne teme. Prvi je vezan uz položaj u kriznim situacijama kao što je ona uzrokovana pandemijom, potresom i sada ratom u Ukrajini, gdje ćemo govoriti o tome da parlamenti moraju održati svoju ulogu čuvara demokracije, slobode, vladavine prava. Moraju biti ti u kojima se vode političke debate, ali istovremeno moraju osigurati brzinu i učinkovitost vlada i izvršne vlasti. To su novi izazovi s kojima se susrećemo jer do prije dvije godine nismo mislili da ćemo imati takve situacije, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.


Dodaje da je druga važna tema uloga EU-a u stabilizaciji prilika u regiji, primarno na okončanje ruske agresije na Ukrajinu, pomoć Ukrajini u obrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Govorit će se i o mogućnosti da se kriza proširi na druge dijelove Europe.


- Kod toga je nama posebno zanimljiva rasprava na mogućnost širenja krize na nama susjedni zapadni Balkan, o situaciji u BiH gdje ću svakako naglasiti važnost položaja Hrvata i zaštitu njihove konstitutivnosti  u BiH, rekao je Jandroković.


Bilateralne sastanke imat će s predsjednicima parlamenata domaćina Slovenije, Češke, Estonije, a u utorak s predsjednicom španjolskog parlamenta. 


Nakon duljeg vremena kontakti nisu "online"


- Ovakvi forumi su iznimno dobra prilika kako bi se s ostalim predsjednicima parlamenata moglo raspraviti kako gledaju na pojedine krizne situacije, kako se oni suočavaju s radom parlamenata u ova krizna vremena, tako da su ovakvi sastanci i ovakvi kontakti iznimno važni za politiku, rekao je Jandroković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!