17:33 / 09.01.2020.

Autor: HRT

Jandroković i Michel o prioritetima hrvatskog predsjedanja

-

-

Foto: - / -

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je predsjednika Europskoga vijeća Charlesa Michela koji boravi u Hrvatskoj na svečanom otvaranju hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je predsjednika Europskoga vijeća Charlesa Michela koji boravi u Hrvatskoj na svečanom otvaranju hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Europskoga vijeća Charles Michel razgovarali su o glavnim prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Predsjednik Hrvatskoga sabora upoznao je gosta s programom i temama parlamentarnih sastanaka tijekom hrvatskog predsjedanja. Naglasio je da predsjedanje dolazi u zahtjevnom trenutku za Europu koja se suočava s brojnim unutarnjim i vanjskim izazovima te da će zastupnici nacionalnih parlamenata država članica imati priliku dati svoj doprinos u njihovom rješavanju.

Dvojica predsjednika razgovarala su i o aktualnim temama u Europskoj uniji o kojima će Hrvatska u sljedećih šest mjeseci koordinirati zajednička stajališta – povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz EU-a, Višegodišnjem financijskom okviru te politici proširenja.

Predsjednik Jandroković naglasio je da je zajednički cilj sporazumno povlačenje UK-a iz Unije radi pravne sigurnosti građana i poslovne zajednice te uspostava bližih odnosa s UK-om u budućnosti. Kada je riječ o Višegodišnjem financijskom okviru, istaknuo je potrebu pravovremenog pronalaska kompromisa o nastavku financiranja politika s dodanom vrijednošću i financiranja politika usmjerenih novim izazovima. Naglasio je također da je za Hrvatsku važan nastavak vjerodostojne politike proširenja te da će Hrvatska raditi na postizanju suglasja o potvrđenoj europskoj perspektivi za kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje, uz njihovo dosljedno ispunjavanje utvrđenih kriterija za članstvo, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!