Jandroković: Milanovićevi stavovi u međunarodnoj zajednici gledaju se s velikim čuđenjem

04.05.2022.

12:25

Autor: Željko Raić/Dnevnik u podne/HRT/T.D.

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković boravio je u Španjolskoj gdje je kolegici Meritxell Batet Lamai zahvalio na potpori Madrida Hrvatskoj na putu prema članstvu u šengenu, eurozoni i Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Jandroković je u Madrid stigao na poziv predsjednice Zastupničkog doma Batet, na međuparlamentarni forum dviju zemalja, priopćeno je iz Sabora.

Jandroković je u govoru istaknuo višestoljetnu povezanost dviju zemalja, suradnju unutar Europske unije, NATO saveza i MED9 foruma pa zahvalio na španjolskoj potpori u ostvarivanju hrvatskih strateških interesa - pridruživanju šengenskom prostoru, eurozoni te OECD-u. Iskazao je zadovoljstvo jačanjem gospodarske suradnje i nuklearnim projektom DONES - izgradnjom prve elektrane u kojoj će se električna energija proizvoditi uz pomoć fuzije, osmišljenog na temelju španjolsko-hrvatske inicijative. 

Jandroković je naglasio kako biti protiv ulaska Švedske i Finske u NATO je udar na solidarnost i savezništvo cijelog demokratskog zapadnog svijeta.

- Ovdje se nesumnjivo radi o proruskim stavovima. Predsjednika Milanovića treba pitati zašto su oni takvi. Nesumnjivo je da se u međunarodnoj zajednici njegovi stavovi gledaju s velikim čuđenjem, a u zadnje vrijeme i podsmijehom, zaključio je. 

Predsjednici parlamenata osudili su rusku agresiju na Ukrajinu i iskazali punu solidarnost s Kijevom, a Jandroković je s obzirom na mogućnost prelijevanja sigurnosne krize iz te zemlje govorio i o situaciji u zemljama u hrvatskom susjedstvu, stoji u priopćenju. Naglasio je važnost zaštite jednakopravnosti i konstitutivnosti sva tri naroda u Bosni i Hercegovini i ponovio hrvatsku podršku proširenju EU-a na zemlje zapadnog Balkana.

- Mi smo zemlje koje dijele europsku ideju zajedništva, suradnju unutar obrambenog saveza, ali i politiku prema Mediteranu kao zoni mira, prosperiteta i sigurnosti. U svim tim segmentima suradnje leže temelji našeg višegodišnjeg prijateljstva, kazala je Meritxell Batet Lamai, predsjednica Zastupničkog doma Parlamenta Kraljevine Španjolske.

- Govorili smo o globalnim izazovima, o suradnji u Sredozemlju, na Mediteranu, jer Hrvatska je postala odnedavno članica MET 9, što je isto tako Španjolska zdušno poduprla. Govorili smo o situaciji na prostoru jugoistoka Europe. Posebno sam, puno vremena izdvojio za objasniti kolegici predsjednici parlamenta situaciju u Bosni i Hercegovini, položaj Hrvata i potrebu da zadrže svoju konstitutivnost i jednakopravnost, povezao sve to i s izbornim zakonom, rekao je Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora. 

Na međuparlamentarnom forumu sudjelovali su i zastupnici Branko Bačić, Stephen Nikola Bartulica, Davor Ivo Stier, Majda Burić, Katarina Nemet i Nikša Vukas.

U nastavku službenog posjeta Španjolskoj Jandroković će se u hrvatskom veleposlanstvu u Madridu susresti s predstavnicima hrvatske zajednice u Španjolskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!