Jandroković na dodjeli Večernjakove domovnice u Njemačkoj

04.03.2023.

22:19

Autor: HRT/IMS/Hina

Dodjela nagrada "Večernjakova domovnica"

Dodjela nagrada "Večernjakova domovnica"

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u subotu u svom govoru na dodjeli nagrada Večernjakova domovnica u Bad Homburgu kako će se Hrvatska i dalje oslanjati na sinergiju s iseljeništvom te da su ove nagrade vrijedan poticaj za jačanje veza s državama u kojima žive i rade hrvatski iseljenici.

Jandroković je rekao kako će Hrvatska i u ostvarivanju svojih daljnjih ciljeva oslanjati na sinergiju s iseljeništvom te da želi jačati veze s Hrvatima u iseljeništvu bez obzira na razlog zbog kojeg su otišli.

Kazao kako je izbor i dodjela nagrada Večernjakova domovnica, na kojoj se okupio veliki broj uzvanika iz gotovo cijelog svijeta, vrijedan poticaj za jačanje veza između Hrvatske i Njemačke, kao i ostalih država u kojima žive i rade hrvatski iseljenici.

- Upravo su Hrvati izvan domovine najbolji promotori hrvatske tradicije, identiteta i običaja, ali i hrvatske kulture, sporta, glazbe i glume u svojim državama, istaknuo je i zahvalio im na tome.

- Ovo je veliki događaj za Hrvate koji žive u Njemačkoj, ali i u nekim drugim zapadnim zemljama i pokazuje, s obzirom na to gdje se ovo sve događa i to po 17. put, da je hrvatska zajednica itekako cijenjena u Njemačkoj, kazao je Jandroković istaknuvši da je Večernjakova domovnica "jedinstvena nagrada" kod koje iseljenici "biraju najbolje među sobom".

Također je zahvalio Hrvatima u Njemačkoj na tome što su čvrsta poveznica između dvije zemlje i što čuvaju hrvatsku tradiciju i običaje.

Jandroković se u svom obraćanju okupljenima prisjetio i vremena tijekom Domovinskog rata i predstavnicima iseljeništva zahvalio na pomoći koju su tada i još uvijek pružaju matici.

- Nije bilo lako objašnjavati istinu o Hrvatskoj u trenutku kada se zemlja tek rađala i kada smo prolazili kroz brutalnu agresiju i kada smo bili zemlja kojoj je bilo potrebno pomoći", rekao je Jandroković u Bad Homburgu pored Frankfurta.

On je povukao poveznice između tadašnje situacije u kojoj se Hrvatska nalazila i situacije u kojoj se nalaze građani Ukrajine.

- Nije tada bilo lako biti Hrvat jer nisu svi imali razumijevanja za probleme i muke kroz koje smo prolazili. Slično je danas i našim prijateljima Ukrajincima, čvrsto smo uz njih, rekao je Jandroković.

Večernjakova domovnica se u organizaciji dnevnika Večernji list, dodjeljuje najuspješnijim Hrvatima koji žive izvan Hrvatske u području sporta i zabave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!