Jandroković: Europski izbori u Hrvatskoj najvjerojatnije 9. lipnja

07.09.2023.

Zadnja izmjena 12:10

Autor: Ivica Grudiček/V.G./HRT/Hina

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: Ivica Grudiček / HRT

Pitanje Hrvata u Sloveniji, koji nemaju priznat status nacionalne manjine, jedno je od otvorenih pitanja između Zagreba i Ljubljane koje bismo željeli riješiti u duhu dobrosusjedstva, rekao je u četvrtak predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

- To je jedno od otvorenih pitanja", rekao je na kraju dvodnevnog službenog posjeta Sloveniji.

- Nama je važan status Hrvata koji žive u Sloveniji, smatramo da postoje uvjeti da dobiju status nacionalne manjine, slovenska strana ima svoja ustavna i zakonska rješenja gdje su samo dvije manjine priznate, talijanska i mađarska, dok ostale imaju drugačiji tretman", naglasio je u izjavi novinarima u Ljubljani, dodajući da taj problem Hrvatska želi "rješavati u duhu dobrosusjedskih odnosa i međusobnog uvažavanja.

Iako u Sloveniji živi oko 55.000 Hrvata, s čijim se predstavnicima Jandroković sastao u četvrtak, oni nemaju status nacionalne manjine što je problem koji se vuče već više desetljeća. Slovenija kao nacionalne manjine priznaje samo Talijane i Mađare.

- Oko toga će se voditi dijalog i vjerujem da možemo pronaći rješenja koja će biti zadovoljavajuća za obje strane, zaključio je.

Predsjednik Sabora završava dvodnevni službeni posjet Sloveniji na poziv predsjednice Državnog zbora Urške Klakočar Zupančič. Osim s njom sastao se i s premijerom Robertom Golobom i predsjednikom Gornjeg doma Markom Lotričem.

Istaknuo je da su bilateralni odnosi na visokoj razini, prijateljski i dobrosusjedski, te da je u razgovorima snažno naglašena pomoć koju je Hrvatska pružila Sloveniji, koju su u kolovozu pogodile poplave, i Slovenija Hrvatskoj nakon potresa 2020.

- Povezalo nas je ovaj put to zlo i pokazali smo i jedni i drugi da nam je i te kako stalo pomoći susjedima, dodao je.

U svim je razgovorima u Ljubljani, naglasio je predsjednik Hrvatskog sabora, istaknuto da je gospodarska suradnja odlična, brojke sjajne kada je u pitanju robna razmjena, međusobne investicije rastu, a broj slovenskih turista u Hrvatskoj je velik, drugi po broju nakon Nijemaca.

Razgovaralo se i o energetskoj suradnji kada je u pitanju nuklearna elektrana u Krškom, kao i korištenje LNG-a na Krku za potrebe Slovenije u budućnosti.

Predsjednik Sabora: Europski izbori u Hrvatskoj najvjerojatnije 9. lipnja

Europski izbori u Hrvatskoj trebali bi se održati u nedjelju 9. lipnja, rekao je u četvrtak u Ljubljani predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

- Odluka europskih tijela je da se izbori održe između 6. i 9. lipnja. Budući da hrvatski zakon kaže, a i naša je dugogodišnja praksa, da su izbori u nedjelju, očekujem da će izbori biti raspisani za 9. lipnja, odgovorio je na novinarsko pitanje.

- No, o tome odlučuje predsjednik jer je on formalno taj koji raspisuje izbore, kazao je Jandroković na kraju dvodnevnog službenog posjeta Sloveniji.

Hrvatskoj je 2024. 'superizborna' godina jer se uz europske izbore održavaju i oni parlamentarni i predsjednički.

Budući da zasad nije poznat datum parlamentarnih izbora, ne zna se hoće li se oni održati na isti datum kada i europski.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!