Češka će biti domaćin drugog parlamentarnog samita Krimske platforme

24.04.2023.

Zadnja izmjena 19:29

Autor: Hina/HRT/A.V.

Jandroković se sastao s predsjednikom ukrajinske Vrhovne Rade

Jandroković se sastao s predsjednikom ukrajinske Vrhovne Rade

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u Pragu sudjeluje na dvodnevnoj konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Europske unije. Središnja tema je odgovor EU-a na rusku agresiju na Ukrajinu u širem geopolitičkom kontekstu. 


Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je govor na prvom panelu Konferencije predsjednika parlamenata država članica Europske unije u Pragu.


Tema konferencijskog panela bila je odgovor država članica EU na rusku agresiju u širem geopolitičkom kontekstu.

Predsjednik Jandroković u govoru je istaknuo kako Hrvatska čvrsto stoji pri osudi brutalne ruske agresije na Ukrajinu. Praška konferencija potvrđuje široku međuparlamentarnu potporu i solidarnost s Ukrajinom, izraženu i na Prvom parlamentarnom summitu Međunarodne krimske platforme u Zagrebu u listopadu prošle godine. Organizaciju sljedećeg summita Krimske platforme preuzet će Češka Republika.

Predsjednik Sabora istaknuo je značaj jedinstvenog europskog odgovora na agresiju snažnom i višeslojnom podrškom koja nipošto ne smije gubiti na zamahu. Potpora Ukrajini ujedno je i potpora našim zajedničkim vrijednostima – demokracije, poštivanja ljudskih prava i sloboda, te vladavine prava.

Predsjednik Jandroković istaknuo je kako uslijed ruske agresije na Ukrajinu bilo potrebno prilagoditi pristup mnogim nacionalnim i europskim politikama – od energetike i sigurnosti do pitanja proširenja EU i drugih politika. Kao izravnu posljedicu agresije istaknuo je i ulazak Finske u NATO, koja taj savez danas značajno osnažuje. Izrazio je potporu što skorijem švedskom pridruživanju NATO-u. Osvrnuvši se na slanje snažnog političkog signala dodjelom kandidacijskih statusa za članstvo u EU Bosni i Hercegovini, Ukrajini i Moldovi, ponovio je spremnost Hrvatske na prijenos znanja i iskustava stečenih u vlastitom pristupnom procesu Uniji.

Ruska agresija također je značajno utjecala i na brzinu energetske diversifikacije Europe. U tom je kontekstu predsjednik Sabora Jandroković istaknuo kako Hrvatska planiranim proširenjem kapaciteta LNG terminala na Krku može značajno doprinijeti energetskoj sigurnosti i otpornosti u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi.

Predsjednik Jandroković osvrnuo se i na buduće korake u rekonstrukciji i obnovi Ukrajine, istaknuvši pritom važnost procesa razminiranja. Imajući u vidu značajnu vlastitu ekspertizu, Hrvatska s Ukrajinom organizira donatorsku konferenciju o razminiranju u Zagrebu u listopadu ove godine. Završno je svim državama sudionicama sastanka u Pragu predsjednik Sabora uputio poziv na sudjelovanje na spomenutoj donatorskoj konferenciji, pozvavši ih da prijateljskoj Ukrajini i na taj način iskažu vrlo konkretnu i prijeko potrebnu potporu.

video thumb

Jandroković se sastao s predsjednikom ukrajinske Vrhovne Rade


Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je na marginama Konferencije predsjednika parlamenata država članica Europske unije u Pragu trilateralni sastanak s predsjednicom Zastupničkog doma Parlamenta Češke Republike Markétom Pekarovom Adamovom i predsjednikom Vrhovne Rade Ukrajine Ruslanom Stefančukom.

Nakon što je u organizaciji Hrvatskog sabora i Vrhovne Rade Ukrajine u Zagrebu 25. listopada 2022. godine održan Prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme, tijekom ovog je trilateralnog sastanka u Zastupničkom domu Parlamenta Češke Republike upriličena primopredaja domaćinstva sljedećeg parlamentarnog summita Češkoj.

Predsjednik Jandroković podsjetio je kako je Hrvatski sabor rado prihvatio suorganizaciju prvog summita, kao dodatni iskaz snažne političke potpore i prijateljstva Ukrajini. Summit, organiziran u iznimno kratkom roku, okupio je više od 40 parlamentarnih izaslanstava, uz brojna video izlaganja, postavši tako najveći međunarodni skup na razini predsjednika parlamenata u povijesti Hrvatskoga sabora.

- Siguran sam da svi mi jedva čekamo pomoći našim ukrajinskim prijateljima, biti s njima jer kada se borimo za Ukrajinu, borimo se za europske vrijednosti, za mir, demokraciju i zaštitu ljudskih prava. Hrvatska će biti uz vas, pružit ćemo svoju stručnost, iskustvo i možete računati na nas do konačne pobjede, rekao je Jandroković.

Predsjednik Jandroković ukazao je na važnost daljnje afirmacije parlamentarne dimenzije Krimske platforme. Aktivnim međuparlamentarnim angažmanom u okviru Platforme osnažuju se upozorenja o neprihvatljivost agresije i naglašava potreba nastavka snažne političke, financijske, humanitarne, tehničke, vojne i ostale pomoći Ukrajini na njenom putu povratka teritorijalnog integriteta u međunarodno priznatim granicama.

Iskazavši zadovoljstvo češkom odlukom da ujesen ove godine s Ukrajinom suorganizira sljedeći summit Krimske platforme, završno je istaknuo kako su Češkoj na raspolaganju sva sadržajna i logistička hrvatska iskustva stečena u organizaciji prvog summita. 

- Želimo zajedno pokazati Rusiji da stojimo uz Ukrajinu. Ovo je važan forum i drago mi je što smo domaćini, poručila je Marketa Pekarova Adamova, predsjednica Zastupničkog doma parlamenta Češke Republike.

- Razgovarat ćemo s kolegama iz parlamenata i vjerujem da će biti sjajna prilika za razgovor o našem suverenitetu, neovisnosti i ljudskim pravima, kazao je Ruslan Stefančuk, predsjednik Verhovne rade Ukrajine.

Bilateralni sastanak s predsjednikom Parlamenta Republike Estonije 


Na marginama Konferencije predsjednika parlamenata država članica Europske unije u Pragu, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je bilateralni sastanak s predsjednikom Parlamenta Republike Estonije Laurijem Hussarom.

Sugovornici su se složili kako su odnosi Hrvatske i Estonije vrlo dobri, prijateljski te partnerski u okviru Europske unije i NATO-a. Obje zemlje zainteresirane su za daljnje jačanje gospodarske suradnje, a posebno je istaknut značajan potencijal u području obrambene industrije te informacijskih tehnologija, obzirom na predvodničku ulogu Estonije u području digitalizacije javnih usluga.

Predsjednik Jandroković i predsjednik Hussar obostrano su potvrdili solidarnost s ukrajinskim narodom, ponovivši oštru osudu ruske agresije na tu zemlju. Predsjednik Sabora istaknuo je nužnost nastavka potpore Ukrajini, od političko-diplomatske, do humanitarne, financijske, te vojne i tehničke. Estonski je predsjednik parlamenta izvijestio o viđenju aktualne agresije iz perspektive države koja graniči s agresorom, kao i o izazovima s kojima se u tom kontekstu njegova država suočava.

Završno je predsjednik Jandroković izvijestio estonskog kolegu Hussara o aktualnoj situaciji u regiji jugoistočne Europe.

Jandroković u Pragu: Europa treba nastaviti pomagati Ukrajini


Dat ćemo Ukrajini političku podršku, a od vlada očekujemo nastavak financijske, vojne i političke potpore, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u ponedjeljak u Pragu uoči početka Konferencije predsjednika parlamenata država članica Europske unije.

Jandroković očekuje da će sudionici redovne godišnje konferencije potvrditi "snažnu potporu ukrajinskom narodu, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine i još jednom osuditi rusku agresiju". 

Predsjednik Hrvatskog sabora izrazio je uvjerenost da se Europa neće umoriti od pomaganja Ukrajini. 

- Mi ćemo kao predstavnici naroda dati političku podršku, ali očekujemo od naših vlada da nastave podupirati Ukrajinu na sve moguće načine - financijski, tehnički, vojno, politički, diplomatski, rekao je Jandroković. 

Smatra da je jedinstvo EU-a u odnosu prema Ukrajini nužno jer to podrazumijeva borbu za europske vrijednosti. 

- Europa počiva na dogovoru svih zemalja članica. Jedinstvo i zajedništvo Europske unije, ali zajedništvo u raznolikosti, to nije nikakav unitaran koncept, federalizacija. Radi se o dobrovoljnom udruživanju europskih naroda i država i tako treba biti. Ali u ovakvim situacijama kada su ugrožene vrijednosti, tada Europa mora govoriti jednoglasno, rekao je Jandroković novinarima u Pragu prije ovogodišnje konferencije predsjednika parlamenata, ove godine u znaku rata u Ukrajini. 

Jandroković će večeras sudjelovati na trilateralnom sastanku s predsjednicom Zastupničkog doma parlamenta Češke Republike Marketom Pekarovom Adamovom i predsjednikom ukrajinske Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom.

U Hrvatskoj je u listopadu prošle godine održan prvi parlamentarni samit Krimske platforme, a ove godine domaćin će biti Češka. 

- Razmijenit ćemo iskustva, ponuditi našu pomoć i ekspertizu i dati snažnu podršku našim ukrajinskim prijateljima, rekao je Jandroković. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!