Jandroković u Vilniusu pozvao na promicanje slobode nasuprot autokraciji

02.06.2023.

11:15

Autor: HRT/V.G./Hina

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: Press / Sabor

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković na prvom panelu sastanaka predsjednika parlamenata NATO-a u Vilniusu u petak je pozvao na zajedničko promicanje stabilnosti, slobode i prosperiteta nasuprot autokratskim nastojanjima u pojedinim državama. 

Jandroković je na sastanku predsjednika parlamenata država članica NATO-a u prijestolnici Litve održao govor na prvom panelu pod nazivom Globalni izazovi, globalni partneri, globalni NATO.

Istaknuo je rusku agresiju na Ukrajinu kao trenutno najveći globalni sigurnosni izazov te naglasio kako su NATO partneri pravovremeno prepoznali značaj suradnje temeljene na zajedničkim vrijednostima, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Jandroković je pozdravio ulazak Finske u Savez, što ga je učinilo osnaženim i otpornijim, te je izrazio potporu što skorijem pristupanju Švedske.

Predsjednik Sabora je naglasio važnost očuvanja globalnog poretka temeljenog na međunarodnom pravu te je, govoreći o potrebi odgovora na ruski destabilizirajući utjecaj, istaknuo potrebu zajedničkog angažmana na kontinuiranom promicanju stabilnosti, slobode i prosperiteta, nasuprot autokratskim nastojanjima u pojedinim državama, stoji u priopćenju.

U tom smislu je ukazao na važnost sveobuhvatne strategije NATO-a koja će uključivati međunarodni i regionalni pristup, uz jačanje diplomatskog angažmana i suradnje u području sigurnosti, kao i osnaživanje komunikacije s drugim međunarodnim organizacijama poput UN-a, EU-a i Afričke unije.

Jandroković je naglasio i važnost stalne potpore regijama od strateškog značenja za NATO, poput zapadnog Balkana ili crnomorske regije, istaknuvši nužnost zadržavanja fokusa na trajnom angažmanu sa zemljama koje su ranjivije uslijed štetnih utjecaja vanjskih aktera, zaključuje se u priopćenju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!