Janša: EU koordinira blokadu zračnog prometa zbog nove varijante virusa

14:20 / 26.11.2021.

Autor: Hina/HRT

Slovenski premijer Janez Janša

Slovenski premijer Janez Janša

Foto: Robert Anic / PIXSELL

 Slovenski premijer Janez Janša potvrdio je u petak da je u tijeku koordinirana akcija u Europskoj uniji kako bi se onemogućio veći unos nove, vjerojatno opasnije varijante koronavirusa iz Južne Afrike.

- Koordiniramo jedinstvenu blokadu zračnog prometa iz južnoafričke regije za EU. Varijanta koronavirusa B.1.1.529 iznimno se brzo širi i donosi novu brigu u idućim tjednima i mjesecima . Ponašajmo se odgovorno napisao je na svom Twitter računu Janez Janša, čija zemlja do kraja ove godine predsjedava Vijećem EU-a.


Južnoafrički institut za zarazne bolesti NICD objavio je u četvrtak da su u Južnoj Africi otkrivena prva 22 slučaja zaraze novom verzijom virusa B.1.1.529, a ista varijanta je potvrđena i u Bocvani i Hong Kongu.


Prema prvim ocjenama, ova verzija, koja već ima 32 mutacije, može se širiti brže od prijašnjih.


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je da još uvijek proučava koliko je ova varijanta virusa opasna i treba li je uvrstiti na popis novih varijanti koronavirusa koje izazivaju zabrinutost. Putovanja u regiju gdje se je pojavila ta varijanta već su ograničile Njemačka, Austrija, Italija i Češka, a prije njih isto su postupile vlasti u SAD-u, Izraelu i Singapuru.


Europska komisija predložit će članicama da ograniče putovanja iz Južne Afrike i otkažu zračne veze s tim područjem zbog širenja nove verzije koronavirusa, potvrdila je u petak i Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!