22:28 / 21.04.2020.

Autor: HRT

Janša najavio veće otvaranje nakon prvosvibanjskih praznika

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Temelj za takvu odluku bit će serološka testiranje na nacionalnoj razini ovaj tjedan, ali i odluka o tome kako kontrolirati osobe u samoizolaciji.
Slovenski premijer Janez Janša najavio je mogćnost otvaranja gospodarstva i obnovu društvenog života za dva tjedna uz uvjet nastavka pada epidemije i uspostave mehanizma za nadzor kretanja osoba u karanteni, odnosno samoizolaciji.

-
Na prijelomnici smo jer smo epidemiju većinom obuzdali iako je virus još među nama i broj mrtvih na žalost raste. No. dosadašnji uspjesi nam omogućuju postupno olakšavanje nekih restrikcija - naveo je Janša u svojoj video-poruci koju je objavila njegova vlada.

Otvaranje nekih dijelova gospodarstva i druge smanjene restrikcije početkom ovog tjedna predstavljaju razuman  rizik, a ako se pokaže da se epidemija i dalje kontrolira ukidanje restriktivnih mjera moglo bi slijediti za dva tjedna.
Razmjere ponovnog otvaranja gospodarskog i društvenog života u Sloveniji Janša je najavio nakon analize kroz "10 do 14 dana".

Temelj za takvu odluku bit će serološka testiranje na nacionalnoj razini ovaj tjedan, ali i odluka o tome kako kontrolirati osobe u samoizolaciji, kako epidemije opet ne bi zauzela maha.

- Iduće ublažavanje ograničenja treba očekivati nakon prvosvibanjskih blagdana, pod uvjetom da rezultati testiranja na Covid-19 na nacionalnom uzorku početi u ponedjeljak budu pozitivni - poručio je Janša.

U poruci građanima ustvrdio je da je Slovenija pod njegovom vladom opet postala primjer države  "dobre prakse" u suočavanju sa zdravstvenim i ekonomskim posljedicama epidemije.

Potužio se da mu opozicija pri tome "baca klipove pod noge" iako su restriktivne mjere bile opravdane i učinkovite.

Osvrnuo se i na zakonske pakete kojima je gospodarstvu i građanima omogućeno da za vrijeme epidemije izdrže ono najteže.

- Napravit ćemo sve u našoj moći da budemo sposobni iz ovoga izaći bez prevelikih šokova za blagostanje Slovenije, a znamo da će nam se nakon pobjede nad koronavirusom ponuditi nove šanse. Naše nekadašnje prednosti u krizi su postale naša slabost, no Sloveniju će ova kriza pogoditi manje od drugih, a od nas zavisi koliko ćemo nove prednosti znati iskoristiti - ocijenio  je Janša u video-poruci građanima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!