14:43 / 04.09.2020.

Autor: B.A./Hina

Janša odbija kritike da "orbanizira" Sloveniju

Foto: Jure Makovec/Pool via REUTERS

Foto: Jure Makovec/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Slovenski premijer Janez Janša kazao je u petak da Slovenija nema kompleks manje vrijednosti.
Slovenski premijer Janez Janša kazao je u petak da Slovenija nema kompleks manje vrijednosti, pa zato njegova vlada unatoč kritikama oporbe neće unaprijed otpisati jače povezivanje s državama srednje i istočne Europe.

Rasprave o tome treba li Slovenija biti u društvu s "jezgrom" Europe unije, na tzv- francusko-njemačkom vlaku, ili tražiti druga ad-hoc savezništva predstavljaju umjetnu dilemu koja pokazuje nedostatak samosvijesti onih koji to iznose, rekao je Janša na okupljanju slovenskih diplomata na Brdu kod Kranja.

Slovenija traži različita savezništva i neka od njih unaprijed isključivati ne bi bilo pametno, dodao je istaknuvši da je i sama EU integracija zasnovana na nalaženju kompromisa.

Lijevo-liberalna oporba optužuje vladu da "orbanizira" Sloveniju tako što vanjskopolitičku orijentaciju zemlje okreće prema "neliberalnim demokracijama" koje predstavljaju Mađarska i Poljska, a udaljava se od naprednog zapada koji vode Njemačka i Francuska.

U četvrtak se diplomatima na tradicionalnom godišnjem okupljanju obratio predsjednik države Borut Pahor, rekavši da se boji nove podjele na staru zapadnu i novu istočnu  Europu koju bi dijelila nevidljiva, a ne "željezna zavjesa" kao u vrijeme hladnog rata i Varšavskog pakta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!