14:15 / 07.06.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Janša optužio povjerenicu Vijeća Europe za širenje lažnih vijesti

Janša optužio povjerenicu Vijeća Europe za širenje lažnih vijesti

Janša optužio povjerenicu Vijeća Europe za širenje lažnih vijesti

Foto: Johanna Geron / REUTERS

Slovenski premijer Janez Janša u ponedjeljak je povjerenicu Vijeća Europe Dunju Mijatović optužio za širenje "lažnih vijesti" jer je u svom izvješću kritizirala stanje medijskih sloboda u Sloveniji.

- Žalosno, Dunja Mijatović je dio mreže lažnih vijesti. Dobro je plaćena našim novcem, napisao je Janša u Twitter objavi na engleskom jeziku.

U svom izvješću objavljenom potkraj prošlog tjedna Mijatović je slovensku vladu pozvala da zaustave pogoršanje situacije na području medijskih sloboda i sloboda izražavanja.

U izvješću koje je napravila nakon posjeta Sloveniji i razgovora s više visokih dužnosnika, spomenula je kao probleme u Sloveniji uznemiravanje i zastrašivanje novinara, te kaznene tužbe protiv nekih od njih, upozorivši da neki postupci slovenske vlade mogu narušiti nezavisnost, kredibilnost i financijsku stabilnost javnih medija.

Slovenski premijer Janša koji je po treći put došao na čelo vlade u ožujku lani, nakon što je prijašnja vlada odstupila, od samog početka, od samog početka svog mandata vodi svojevrsni verbalni rat s novinarima koje optužuje da djeluju u interesu "ekstremna" ljevice, nastojeći izazvati pad vlade, a prigovaraju mu i "autoritaran" stil, te pokušaje utjecaja na nezavisna državna tijela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!