14:50 / 09.01.2018.

Autor: HRT

Janša poziva Cerara na 'time out' - Pahoru nezamisliva sila

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: - / -

Pahor je drugi dan svog posjeta Bruxellesu razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.
Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u Bruxellesu, gdje drugi dan traži potporu za provedbu arbitražne odluke o granici koju Hrvatska ne priznaje - da ne može zamisliti da bi itko mogao koristiti silu za provedbu arbitražne presude o granici između Hrvatske i Slovenije niti protiv provedbe te odluke.

Pahor je razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Na upit jesu li razgovarali o hrvatsko-slovenskom sporu, obojica su odgovorili niječno. "Nisam htio razgovarati o tome. To nije pitanje za NATO. Ne mogu zamisliti da bi itko, bilo koja zemlja koristila silu za provedbu pravorijeka arbitražnog suda, niti da bi netko koristio silu protiv provedbe arbitražne odluke", rekao je Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare. "To nije pitanje za NATO. Nije na meni da ulazim u sadržaj toga pitanja", rekao je Jens Stoltenberg.

Pahor je rekao da to pitanja ima odjeka u regiji s obzirom da on i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predsjedavaju Procesom Brdo-Brijuni. "U slučaju da se Hrvatska i Slovenija ne mogu dogovoriti oko provedbe arbitražne odluke, to bi imalo loše implikacije za moralni i politički autoritet našeg liderstva u toj važnoj inicijativi", rekao je Pahor, dodajući kako se nada da će EU nešto poduzeti kako bi se olakšala provedba arbitražne presude.

Nadati se da će Europska komisija izvršiti pritisak na Hrvatsku da provede arbitražnu presudu o granici je pogrešno, rekao je slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša. Stavljati sve karte na ulogu Europske komisije nije pravi put, štoviše to dugoročno može dovesti do još jedne medijacije, što smo već imali, a to bi išlo u prilog Hrvatskoj, dodao je. Janša je kazao da su u inozemstvu dobro primijetili različitosti koje u poristupu s Hrvatskom imaju premijer Cerar i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, da oni u svojim izjavama nisu usklađeni i da bi zato Slovenija trebala uzeti "time out", kako bi se razmislilo kako dalje u sporu s Hrvatskom doći do napretka.

Kazao da je i sam bio u kontaktu s hrvatskim visokim predstavnicima i da ima nekoliko ideja kako stvari unaprijediti, ali da je te prijedloge premijer Cerar odbio. Janša kaže da je rješenje koje su o granici donijeli arbitri za Sloveniju zapravo loše i da je bio bolji tzv. sporazum Drnovšek - Račan koji je Hrvatska također odbila prihvatiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!