13:31 / 27.10.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Janša se mora po nalogu suda ispričati oporbenoj stranci

Janez Janša

Janez Janša

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Zbog izjave da sjedište svoje stranke imaju u "ukradenoj židovskoj vili" u Ljubljani slovenski premijer Janez Janša morat će se javno ispričati Socijalnim demokratima (SD), te im platiti 10.000 eura odštete, ako opstane prvostupanjska presuda, donesena na tužbu Janšinih najvećih političkih konkurenata.

Kako je priopćeno iz stranke SD, sud je nepravomoćno presudio da Janša na Twitteru mora objaviti ispriku u kojoj će navesti da se zbog neistinitih navoda ispričava, da kuća u kojoj je danas sjedište socijaldemokrata nije bilo ukradeno nego zakonito stečeno vlasništvo.


Opstane li presuda, na koju će se Janša najvjerojatnije žaliti, on bi morao platiti i troškove sudskog postupka, a stranci isplatiti 10 tisuća eura odštete.


Kuća u Levstikovoj ulici 15 u Ljubljani pripadala je prije II. svjetskog rata židovskoj obitelji Moskovič, koja je imala poznatu trgovačku tvrtku, a većina njenih članova odvedena je 1944. u Auschwitz, gdje su ubijeni. Nakon rata nove su je vlasti najprije rekvirirale, no kasnije prepustile zakonitim nasljednicima koji su kuću prodali.


Zgrada se jedno vrijeme koristila i kao protokolarni objekt, a Socijalni demokrati (SD) su je - kako navode - dobili zamjenom za dio zgrade u kojoj je danas slovenski parlament, te je ugovor o zamjeni potvrdila i jedna od vlada u kojoj je Janša bio ministar.


Glavni tajnik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Levanič kazao je da su Janšu tužili jer je zlonamjerno širio laž, premda je znao da govori neistinu i da njihovo vlasništvo nije sporno.


U stranci kažu da će odštetu koja im je dodijeljena namijeniti u humanitarne svrhe.


Slovenska oporba optužuje Janšu da je od ponovnog dolaska na vlast u travnju prošle godine uveo autoritaran stil vladanja, da se miješa u rad nezavisnih ustanova i pravosuđa te da guši medijske slobode i napada novinare. Kritike na račun Janše koju upućuju oporba i mediji često povezuju slovenskog premijera s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, čiji je Janša, po mnogim ocjenama, politički epigon kad se radi o odnosu prema medijima, pitanju izbjeglica i poštivanju vladavine prava. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!