11:28 / 03.03.2021.

Autor: Hina/HRT

Janšin obračun s Verhofstadtom: "Slovenija nije Kongo"

Janez Janša

Janez Janša

Foto: Olivier Hoslet / REUTERS

Slovenski premijer Janez Janša upleo se u verbalni sukob na Twitteru s Guyjem Verhofstadtom, dugogodišnjim eurozastupnikom i bivšim voditeljem liberalne grupacije Alde u Europskom parlamentu, nakon Verhofstadtove kritike na račun slobode medija u Sloveniji.

U više objava na društvenoj mreži, Janša je naveo da se Verhofstadt "arogantno" predstavlja kao čuvar europskih vrijednosti i želi "patronizirati" Slovencima koji međutim, kako je dodao Janša, "sami odlučuju o vlastitim interesima".


Verhofstadtu, koji je u dugoj političkoj karijeri bio i belgijski premijer od 1999. do 2008., Janša je sarkastično poručio da se koncentrira na loše izborne rezultate svoje stranke u Belgiji i da "najprije stekne povjerenje svojih birača", prije nego što "drži lekcije" drugima.

Slovenski premijer, poznat u domovini po sarkastičnom stilu koji zna prijeći granice pristojnosti kad komunicira s političkim rivalima ili protivnicima, nekadašnjem je belgijskom premijeru u jednom od tvitova također poručio da nije vođa "kolonijalne sile" i da "Slovenija nije Kongo", aludirajući zajedljivo na kolonijalnu prošlost Belgije u Africi.


Janšina reakcija uslijedila je nakon što je Verhofstadt u ponedjeljak na Twitteru izrazio zabrinutost što se "napadi na slobodne medije u Sloveniji nastavljaju", upitavši se mogu li Europska komisija i Vijeće EU-a "djelovati" prije nego što Slovenija i premijer Janša sredinom godine preuzmu predsjedanje Europskom unijom jer, kako je ustvrdio, Slovenija nakon Poljske i Mađarske postaje treća članica u "antidemokratskom" bloku u Uniji.


Janšina vlada već je dulje vrijeme predmet kritika slovenskih novinarskih organizacija koje navode da Janša i vlada pokušavaju preuzeti vodeće medije čiji je osnivač država, poput javne televizije i novinske agencije STA, kako bi ugušili kritički intonirane glasove.


Taj spor je u međuvremenu dobio i šire dimenzije, pa je na račun toga bilo izrečeno i više kritičkih izjava glasnogovornika Europske komisije.


Janša tvrdi da medijima u Sloveniji vladaju stare strukture i ekstremna ljevica koji kontroliraju 80 posto medijske scene te da su kritike na račun njegove vlade bez osnove te da ih plasiraju njegovi politički protivnici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!