21:50 / 18.03.2022.

Autor: M.M./HRT/Hina

Janša smatra da Ukrajina treba konkretan datum za članstvo u EU-u

Janez Janša

Janez Janša

Foto: Ukrainian Presidential Press Service / via Reuters

Slovenski premiijer Janez Janša izjavio je da Ukrajina treba "konkretan datum" kad će po ubrzanoj proceduri biti primljena u Europsku uniju, jer to vidi kao institucionalnu "sigurnosnu garanciju" nakon što se završi ruska agresija.

- Ukrajina vidi EU kao institucionalnu garanciju, Ukrajinci vjeruju da je to članstvo u Uniji, rekao je Janša za televiziju "Nova24TV".

Dodao je da Ukrajini ne trebaju obećanja nego "konkretan datum".

- U suprotnom, ako za tako nešto ne budemo sposobni, onda EU niti ne zaslužuje da se tako zove, rekao je slovenski premijer koji je ovog tjedna posjetio Kijev zajedno s kolegama iz Poljske i Češke.

On smatra da bi se u Kijev trebali vratiti europski diplomati i da europski čelnici trebaju ukrajinsko vodstvo posjećivati kako se ne bi osjećali "napuštenima"

Janša vjeruje da će UKrajinci pobijediti, no da će "ozbiljni pregovori" o prekidu vatre početi tek kad Rusi vide "da ne mogu naprijed tenkovima".

Dodao je da su Ukrajinci pokazali kako je mit o nepobjedivosti ruske vojske netočan i da će zbog Putinove politike za desetak godina biti jasno da je ruski narod zbog te agresije izgubio puno više nego ukrajinski jer se našao u međunarodnoj izolaciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!