01:40 / 31.03.2021.

Autor: HRT/Hina

Janšina koalicija nije uspjela smijeniti predsjednika parlamenta

Ljubljana

Ljubljana

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Vladajuća koalicija slovenskog premijera Janeza Janše nije uspjela u pokušaju smjenjivanja predsjednika parlamenta Igora Zorčiča za čije je razrješenje u tajnom glasovanju glasovalo 45 zastupnika, jedan manje od potrebne natpolovične većine.

Oporbene stranke ljevice i centra bojkotirale su glasovanje, kako bi demonstrirali da trostranačka koalicija u parlamentu više nema većinu. Glasačke listiće predalo je 47 zastupnika, od kojih je njih 45 bilo za razrješenje Zorčiča, a dva su listića bila nevažeća.

Zorčič je dosadašnji član Stranke modernog centra (SMC), ali je zajedno s nekoliko članova stranke kritičnih prema njenom vodstvu i politici vlade formirao poseban zastupnički klub, a nije želio dati ostavku, kako je vladajuća koalicija očekivala.

Zorčič je nakon glasovanja izjavio da mu je drago što je rezultat pokazao da je imao pravo ne želeći dati ostavku, te da to smatra "pobjedom razuma". Zastupnici Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) najavili su da će inzistirati na promjeni čelništva parlamenta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!