Je li Sebastian Kurz lagao?

17.05.2021.

08:00

Autor: HRT/D.M./Hina

Sebastian Kurz

Sebastian Kurz

Foto: Leonhard Foeger / REUTERS

Pažljivo izgrađen imidž kancelara Sebastiana Kurza, koji je nekoć proglašen "vunderkindom", pati uslijed zamora javnosti koronavirusom i istrage o tome je li lagao pred parlamentarnim odborom za korupciju.

Trebao je to biti dobar mjesec, zbog popuštanja mjera nakon dugotrajnog zatvaranja, za 34-godišnjeg konzervativca koji je postao najmlađi demokratski izabrani čelnik na svijetu kad je prvi put stupio na dužnost 2017.. Međutim, tužitelji su objavili da istražuju Kurza zbog davanja lažnog iskaza odboru parlamenta, u sklopu istrage o skandalu "Ibizagate" i drugim slučajevima. Do sada nikada nije bila podignuta optužnica protiv austrijskog kancelara.

Kurz je odbacio navode, rekavši da očekuje da će biti optužen, ali da neće biti proglašen krivim, te da odbija podnijeti ostavku, napadajući, kako kaže, pokušaje njegove smjene. Podrška Kurzovoj Austrijskoj narodnoj stranci (OVP) već je pala na oko 30% prošloga mjeseca, dok je prije godinu dana iznosila blizu 50%.

Znak poljupca

Austrija je uglavnom uspjela kontrolirati virus tijekom prvog vala prošle godine, ali je u trećem valu, već u studenom uvela zatvaranje zemlje. Istraga stvara probleme za Kurza i zato jer su financiranje i druge prakse njegove stranke također došli pod povećalo posljednjih mjeseci. Ako se ustanovi da je lagao pod zakletvom Kurz bi mogao biti osuđen na kaznu zatvora do 3 godine.

- To je najteža kriza u njegovom mandatu, rekao je politički analitičar Thomas Hofer za AFP, dodajući da je kriza "odvratila pozornost" od planiranog ponovnog otvaranja restorana i drugih objekata ovoga mjeseca.

Istraga najavljena u srijedu odnosi se na izjave koje je Kurz dao parlamentarnom odboru prošle godine, a u kojima je porekao da je imao bilo kakvog utjecaja na imenovanje šefa državnog holdinga OeBAG, Thomasa Schmida. Međutim, u javnost je dospjela prepiska između Kurza i Schmida, uključujući Kurzovu poruku: "Dobivate sve što želite", pri čemu je Kurz dodao nekoliko emotikona poljupca.

Kurz je već odstupio s mjesta kancelara 2019., kada je korupcijski skandal "Ibizagate" potresao njegovog manjeg koalicijskog partnera, krajnje desnu Slobodarsku stranku Austrije (FPO). Tadašnji lider FPO-a i vicekancelar Heinz-Christian Strache odstupio je s mjesta u vladi i stranci, nakon što je snimljen u luksuznoj vili na Ibizi kako nudi javne natječaje ženi, za koju je mislio da je nećakinja ruskog oligarha, u zamjenu za financijsku podršku stranci. Na novim je izborima Kurzov OVP pojačao svoju poziciju, uslijed pada popularnosti FPO-a.

Međutim, Kurzov sadašnji manji koalicijski partner Zeleni, koji su vodili kampanju zalažući se za transparentnost, trude se braniti Kurza i njegove saveznike koji su suočeni s optužbama za nezakonita djela. U veljači je u kući ministra financija Gernota Bluemela, člana OVP-a, izvršena racija u sklopu istrage o mogućem nezakonitom financiranju stranke.

I na međunarodnoj razini Kurz se često sukobljavao s drugim čelnicima EU-a. Austrijski je kancelar u srijedu kritizirao distribuciju cjepiva unutar Unije, kazavši da postoji nedostatak transparentnosti o ugovorima između pojedinih članica EU-a i proizvođača cjepiva. Međutim, analitičari ukazuju da OVP i dalje uvjerljivo vodi po anketama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!