13:06 / 08.01.2018.

Autor: HRT

Jean-Claude Juncker: Granični spor Hrvatske i Slovenije nije samo bilateralno pitanje

-

-

Foto: - / -

Iz Pahorovog ureda navode da bi angažiranje Europske komisije moglo pomoći u ispunjavanju preuzetih obveza. U Zagrebu smatraju da posredovanje treće strane nije dobrodošlo dok traju intenzivni bilateralni razgovori na ekspertnoj i političkoj razini.
Slovensko hrvatski arbitražni spor jedna je od glavnih tema razgovora novoizabranog slovenskog predsjednika Boruta Pahora u Bruxellsu. Pahor je, od svojih bliskih sugovornika predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i predsjednika Komisije Jeana-Claudea Junckera, tražio da se Europska unija snažnije i aktivnije uključi u provedbu arbitražne presude o granici sa Hrvatskom.

Jean-Claude Juncker izjavio je da granični spor između Hrvatske i Slovenije nije samo bilateralno pitanje, nego da utječe na cijelu Europsku uniju i da je to puno važnije pitanje nego što mnogi u Sloveniji i Hrvatskoj misle. U tom duhu je Komisija predložila da posreduje među dvjema stranama. To je puno važnije pitanje nego što puno ljudi i Sloveniji i Hrvatskoj misle, rekao je.

Istaknuo je da ponuda o posredavanju nije dobro prihvaćena. Rekao je da neriješeno granično pitanje između Hrvatske i Slovenije utječe na perspektivu zemalja zapadnog Balkana da postanu članicama EU-a. Dodao je kako Komisija ne želi incidente između dviju država. Posebno je naglasio da nijedna zemlja zapadnog Balkana neće moći biti primljena prije nego što riješi granične sporove sa susjedima. Ne želim da se ikad više ovo ponavlja, neka se dogovore među sobom prije nego što postanu članice, rekao je Juncker.

Na pitanje krši li Hrvatska europsko pravo nepriznavanjem arbitraže, Juncker je odgovorio da na laka pitanja nema lakih odgovora. Dodao je da hrvatsko-slovenski granični spor nikoga drugog u Europi ne zanima i da nitko ne zna o čemu se zapravo radi. Za jednu zemlju to je bilateralno pitanje, a za drugu europsko, ali u sadržajnom smislu razlike su vrlo male, rekao je predsjednik EK-a.  

Slovenski predsjednik Pahor je ustvrdio da nije točno hrvatsko stajalište o neriješenom graničnom sporu. Granično pitanje je riješeno arbitražnom presudom. Ovdje je riječ o provedbi  potpisanog sporazuma, koji je dio sporazuma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, kazao je.

Dodao je da Hrvatska nepriznavanjem arbitražne odluke krši vlastiti sporazum o pristupanju Europskoj uniji te istaknuo da Komisija mora imati aktivniju ulogu u naporima na provedbi te odluke.

U Bruxelles sam između ostaloga došao da bih Komisiju, predsjednika Junckera osobno, potpredsjednika Fransa Timmermansa pozvao da se aktivnije uključe u napore na provedbi arbitražnog sporazuma. Želio bih reći da zbog toga što je arbitražni sporazum postao dio sporazuma o pristupanju, imamo političko, pravno i moralno pravo očekivati od Hrvatske, kao prijateljske države da ispuni svoju obvezu, rekao je Pahor.

Slovenski predsjednik pozvao je hrvatske prijatelje da službeno ili neslužbeno, iz vjerodostojnog izvora u Zagrebu, pošalju poruku Ljubljani i Bruxellesu da će poštovati arbitražnu odluku.

Uoči sastanka Pahor-Juncker glasnogovornik Europske komisije ponovio je koje je njezino stajalište. Pozicija Komisije jasna je od srpnja prošle godine, od kada ponavljamo potrebu da se primijeni odluka tog arbitražnog suda. Mi smo spremni ponuditi svoje stručne usluge i olakšati objema državama kako bi počeo primjeren i konstruktivan proces kojim bi se to pitanje jednom i zauvijek zatvorilo, rekao je glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!