08:40 / 26.08.2019.

Autor: M.Š./Hina

Jedan mrtav, dvoje ozlijeđeno u tučnjavi migranata na Lesbosu

Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis/File Photo

Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis/File Photo

Foto: - / REUTERS

Grčka državna agencija ANA izvijestila je da se izgred dogodio u subotu navečer.
UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice (UNHCR) pozvalo je u nedjelju grčke vlasti da mlade migrante žurno presele na sigurno mjesto pošto je petnaestogodišnji Afganistanac nasmrt nožem izbo svojeg sunarodnjaka i ozlijedio dvije osobe u logoru Moriji na otoku Lesbosu u Grčkoj.

- Grčka vlada mora poduzeti žurne mjere kako bi se ta djeca preselila na sigurno mjesto, rekao je u priopćenju predstavnik UNHCR-a Philippe Leclerc.

Grčka državna agencija ANA izvijestila je da se izgred dogodio u subotu navečer u dijelu logora za malodobnike bez roditeljske pratnje gdje je mladić nožem napao skupinu afganistanskih tinejdžera. Motiv svađe nije poznat.

Dvoje ozlijeđenih su primljeni u bolnicu, gdje je jedan od njih, u kritičnom stanju, operiran. Četvrtog mladića, također iz Afganistana, uhitila je policija u okviru tog slučaja.

U logoru koji može primiti najviše 160 ljudi smješteno je 600 malodobnika, navodi ANA.

- Moria nije mjesto za djecu koja su sama i silno su traumatizirani događajima u svojoj zemlji i teškim uvjetima bijega. Treba im posebna njega u skloništima namijenjenim samo za njih, ocijenio je Leclerc.

Tisuće migranata u ovom času provode mjesece u Moriji i u drugim prenakrcanim logorima na otoku dok traje obrada njihovih zahtjeva za azil.

Nova grčka konzervativna vlada najavila je ubrzavanje postupka rješavanja zahtjeva za azil s planom da one kojima je on odbijen vrati u Tursku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!