17:39 / 29.01.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Jedanaest umrlih u Madridu, sumnja se na britanski soj virusa

Španjolska ministrica zdravstva Carolina Darias

Španjolska ministrica zdravstva Carolina Darias

Foto: Juan Carlos Hidalgo / EPA-EFE

Jedanaest štićenika doma za starije i nemoćne u Madridu umrlo je zaraženo koronavirusom i sumnja se da je u toj ustanovi žarište britanskog soja covida-19, rekle su u petak vlasti.

- Vrlo je veliko žarište u umirovljeničkom domu Becerril de la Sierra, rekao je Antonio Zapatero, drugi čovjek zdravstvenih vlasti u regiji Madrida. Žarište obuhvaća 48 zaraženih korisnika doma i 17 zaraženih zaposlenika. 

- Pet štićenika je umrlo u domu, a još šest u bolnici, kazao je Zapatero. U bolnici je još pet osoba, od kojih je u dvije "kliničko stanje vrlo zabrinjavajuće". 

- Istrage koje je provelo ministarstvo javnog zdravlja kako bi odredilo podrijetlo soja (...) govore da je u tom domu možda riječ o britanskom soju, rekao je. 

U ponedjeljak je 219 slučajeva britanske varijante potvrđeno u cijeloj Španjolskoj, a u petak već 250. 

- Procjenjujemo da taj novi soj čini zapravo između 5 i 10 posto slučajeva u zemlji, rekla je nova ministrica zdravstva Carolina Daria pred parlamentarnim povjerenstvom. 

Idući tjedni bit će odlučujući da odredimo je li se ta varijanta razmahala kao u drugim državama, dodala je. 

Glavni epidemiolog španjolske vlade Fernando Simon nedavno je ocijenio da bi ta varijanta u Španjolskoj mogla prevladati u ožujku. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!