11:49 / 13.02.2018.

Autor: HRT

Jedinstveno digitalno tržište u EU još ne postoji

-

-

Foto: - / -

Cilj konferencije je skrenuti pozornost na važnost stvaranja jedinstvenog europskog digitalnog tržišta.
Kako bi se povećala gospodarska aktivnost, olakšalo poslovanje i pružanje javnih usluga - Europska unija, među ostalim, želi formirati jedinstveno europsko digitalno tržište. Hrvatska je, kad je riječ o digitalizaciji - na 24. mjestu od 28 članica. I dok smo po infrastrukturi i cijenama među najlošijima, po korištenju i pojedinim uslugama - iznad smo prosjeka EU-a.

Usluge e-recept i e-naručivanje olakšavaju život i pacijentima i liječnicima. Zbog njih je Hrvatska po digitalizaciji zdravstva u vrhu Europske unije.

Jedinstveno europsko digitalno tržište važno je uspješnim hrvatskim ICT tvrtkama, ali i svima koji žele proširiti tržište. Gospodarstvenicima je, prema anketi HGK, digitalizacija iznimno važna, no upozoravaju i na probleme. Hrvatska će za razvoj infrastrukture iskoristiti europske fondove, a premijer Andrej Plenković najavljuje i nacionalnu strategiju te digitalnu koaliciju. 

Konferencija: Izazovi digitalne transformacije poslovnog sektora

Prije 30 godina nije bilo interneta, a danas je teško zamisliti život bez njega, posebno u poslovnom svijetu. To je jedan od razloga zašto je u Zagrebu održana konferencija 'Jedinstveno digitalno tržište - izazovi digitalne transformacije poslovnog sektora'. Cilj konferencije bio je skrenuti pozornost na važnost korištenja informacijsko-komunikacijskih tehnologija u svim segmentima gospodarstva s naglaskom na stvaranje jedinstvenog europskog digitalnog tržišta.Nažalost, jedinstveno digitalno tržište još ne postoji. Umjesto toga imamo 28 relativno malih tržišta u Europskoj uniji. Prema analizama Europskog parlamenta zbog toga godišnje gubimo 415 milijardi eura, stoga je jasno da moramo stvoriti jedinstveno europsko digitalno tržište, rekao je Andrus Ansip, potpredsjednik EK za jedinstveno digitalno tržište. 

Nedavno ukidanje roaminga diljem Unije kao i skoro ukidanje geoblokiranja u online trgovini samo su neke od prednosti koje donosi europsko jedinstveno tržište, a ono znači otvaranje brojnih visokokvalificiranih radnih mjesta, dodatni godišnji rast od oko 3% za naša gospodarstva, istaknuo je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

Konferencija je održana u organizaciji predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i Hrvatske gospodarske komore (HGK).
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!