13:29 / 29.09.2019.

Autor: D.M./HRT

Johnson: Brexit bez obzira na sve, ostajem premijer

Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Foto: - / REUTERS

Izjavio je da će radije biti "mrtav u jarku" nego tražiti odgodu te da ne namjerava podnijeti ostavku kako bi izbjegao traženje odgode brexita.
Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da će ostati na toj dužnosti čak ako i ne uspije osigurati izlazak Britanije iz EU-a sa sporazumom, istaknuvši kako jedino njegova konzervativna vlada može provesti brexit 31. listopada bez obzira na sve.

Johnson je rekao da će izvesti Britaniju iz Europske unije sa ili bez sporazuma usprkos tome što je parlament usvojio zakon koji zahtijeva od premijera da zatraži produženje roka za brexit u slučaju da ne postigne sporazum. On je izjavio da će radije biti "mrtav u jarku" nego tražiti odgodu i da ne namjerava podnijeti ostavku kako bi izbjegao traženje odgode brexita.

Johnson je ponovno odbio objasniti kako planira zaobići zakon, kojim mora tražiti odgodu, i istodobno ispuniti svoje obećanje o brexitu produbljujući neizvjesnost za najveći brtianski trgovinski i politički zaokret u više od 40 godina. "Ljudi osjećaju da se ova zemlja približava važnom trenutku izbora i trebamo se primiti posla i isporučiti brexit 31. listopada... Ja ću to napraviti", kazao je za BBC.

Kongres Torijevaca - Johnson okuplja stranku za borbu za brexit

Boris Johnson danas okuplja svoju Konzervativnu stranku na, moguće, zadnjem kongresu prije općih izbora a očekuje se da će četverodnevnim okupljanjem dominirati pitanje izlaska te zemlje iz Europske unije. Unatoč nizu poraza u parlamentu i porazu na Vrhovnom sudu u borbi za brexit Johnson ustrajava na tome da će 31. listopada izvesti Britaniju iz Europske unije sa sporazumom ili bez njega.

Podržavaju ga mnogi birači koji su i dalje za brexit, a posebno članovi Konzervativne stranke koji su ga izabrali u srpnju i očekuje se da će ga dočekati ovacijama. Kongres će biti "okupljanje za Borisa Johnsona i okupljanje za brexit", predviđa Tim Bale, profesor političkih znanosti na londonskom sveučilištu Queen Mary.

Četverodnevni skup u Manchesteru na sjeverozapadu Engleske izložen je riziku prekida zbog nastavka parlamentarnih aktivnosti u Londonu. Oporbene stranke prijete za sada nedefiniranim manevrima koji bi mogli prisiliti ministre da dojure natrag u parlament unatoč stranačkom kongresu. Kao znak 'spuštanja' parlamentu Johnson planira održati na kongresu zaključni govor u srijedu, na dan koji je previđen za odgovore premijera na zastupnička pitanja u britanskom parlamentu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!