07:23 / 31.01.2020.

Autor: I.D./HRT/HINA

Johnson: Brexit označava svitanje nove ere za UK

Foto: Foto: Rabe/Pixabay

Foto: Foto: Rabe/Pixabay

Foto: - / -

Johnson će se naciji obratiti u petak u 23:00 sata po srednjoeuropskom vremenu, sat vremena prije povijesnog istupanja Ujedinjenog Kraljevstva koje će biti prva zemlja koja napušta EU.
Ujedinjeno Kraljevstvo danas se izići iz Europske unije, a to znači "promjenu" i "svitanje nove ere", kazao premijer Boris Johnson koji želi ujediniti zemlju nakon tri i pol godine podjela zbog Brexita.

-
Bruxelles se oprašta od Velike Britanije 
- Tko će više profitirati nakon brexita? 
- Velika Britanija u petak napušta EU 

- Ovo nije kraj, nego početak, reći će konzervativni čelnik u svom obraćanju naciji u petak u 23 sata po srednjoeuropskom vremenu, sat vremena prije povijesnog istupanja Ujedinjenog Kraljevstva koje će biti prva zemlja koja napušta EU.

Iz dijelova govora koje je objavio njegov ured može se vidjeti nastavak njegova obraćanja naciji u kojem će reći:

- Ovo je trenutak kada zora sviće i podiže se zastor prije novog čina. Ovo je trenutak istinske nacionalne obnove i promjene.

Boris Johnson želi usto ostaviti iza sebe podjele koje razdiru Britance nakon referenduma 2016. na kojemu ih se 52 posto izjasnilo za Brexit.

- Naš posao u vladi - moj posao - je ujediniti zemlju i povesti je naprijed, kazao je Johnson.


Premijer će u petak u Sunderlandu proslaviti Brexit na ministarskoj sjednici kojom će predsjedati. U tom gradu na sjeveroistoku Engleske koji je na referendumu 2016. glasovao za Brexit sa 61 posto, najveća je tvornica automobila japanskog proizvođača Nissana u Europi.

Budućnost te tvornice bila bi neizvjesna u slučaju tvrdog Brexita koji je spriječen zahvaljujući tome što je postignut dogovor o razdruživanju s Bruxellesom.

- Ovo je velik dan za našu zemlju, vodio sam kampanju za ostanak, ali uvijek sam prihvaćao referendumski rezultat, izjavio je bivši britanski premijer David Cameron.


- EU će početi novo poglavlje nakon izlaska Britanije kao jedinstvena snaga u globalnim pitanjima od klimatskih promjena do tehnološke preobrazbe, i neće imati manje mogućnosti zbog brexita, izjavila je u petak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i dodala:

- Naše iskustvo nas je naučilo da snaga ne leži u sjajnoj izolaciji nego u našoj jedinstvenoj zajednici. Nigdje u svijetu ne možete naći 27 zemalja s 440 milijuna ljudi, koji govore na 24 jezika, da se oslanjaju jedni na druge, rade zajedno, žive zajedno.  Neka nitko ne dvoji - izazovi s kojima je Europa suočena i mogućnosti koje može iskoristiti nisu se promijenili zbog brexita.

MVEP: Hrvatska žali, no poštuje odluku Britanaca o izlasku iz EU-a

- Hrvatska poštuje, ali žali zbog odluke Ujedinjenog Kraljevstva o izlasku iz Europske unije, te će učiniti sve što može da se tijekom hrvatskog predsjedanja dogovore budući partnerski odnosi, priopćilo je u petak ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Ujedinjeno Kraljevstvo od 1. veljače 2020. na uređeni način prestaje biti članicom Europske unije, stupanjem na snagu sporazuma koji je postigla s Europskom unijom.

- Republika Hrvatska poštuje tu odluku, iako žali za odlaskom države članice koja je dala dragocjen doprinos razvoju Europske unije, priopćilo je u petak ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Naglasilo je i kako temeljem Sporazuma o povlačenju u prijelaznom razdoblju, koje traje do 31. prosinca 2020., nema promjena za građane i poslovnu zajednicu, te da se stoga europsko pravo nastavlja primjenjivati.

U priopćenju se ističe kako je cilj EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva dogovoriti buduće partnerske odnose u tom razdoblju, te kako će Hrvatska u ulozi predsjedavajuće Vijećem EU-a uložiti sav napor da se to i ostvari.

Europski politički vrh prijelazno razdoblje smatra prekratkim i nedovoljnim za uređivanje novih odnosa. Glavni europski pregovarač Michel Barnier nedavno je kazao da se u tom okviru može ostvariti jedino "vitalni minimum". S druge strane, britanski premijer Boris Johnson te pregovore želi zaključiti što prije i odlučno odbija produženje prijelaznog razdoblja.

Britanci će do 31. prosinca i dalje primjenjivati europska pravila, no neće imati pravo glasa u europskim institucijama.


 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!