08:35 / 21.08.2019.

Autor: HRT

Johnson će pokušati u Berlinu i Parizu nametnuti svoju viziju brexita

Boris Johnson (foto: REUTERS/Peter Nicholls)

Boris Johnson (foto: REUTERS/Peter Nicholls)

Foto: - / REUTERS

Novi britanski premijer Boris Johnson počinje u srijedu diplomatski maraton, najprije u Berlinu, a potom u Parizu i na G7 u francuskom Biarritzu, u pokušaju da partnerima nametne svoju viziju brexita.
Novi britanski premijer Boris Johnson počinje u srijedu diplomatski maraton, najprije u Berlinu, a potom u Parizu i na G7 u francuskom Biarritzu, u pokušaju da partnerima nametne svoju viziju brexita.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Na prvom putovanju u svojstvu premijera, nasljednik Therese May očekuje se u srijedu u kasnijim poslijepodnevnim satima u Berlinu, gdje će razgovarati s kancelarkom Angelom Merkel.

Njih dvoje već su razgovarali telefonski "ali naravno da je korisno da sjednu za stol kako bi razmijenili mišljenja o brexitu i drugim europskim pitanjima", komentirao je glasnogovornik Angele Merkel.

Kao znak da se ne očekuju posebne promjene u stajalištima, nakon razgovora nije predviđena konferencija za novinare, već samo izjave na početku sastanka, piše France presse.

Boris Johnson ovaj je tjedan kazao kako bi želio da se 'backstop' iz sporazuma EU-a i njegove prethodnice Therese May zamijeni alternativnim rješenjima, dok je Merkel u utorak kazala da će EU promisliti o praktičnim rješenjima graničnog pitanja Sjeverne Irske i Republike Irske nakon brexita, ali bez otvaranja novih pregovora o sporazumu o razdruživanju.

Johnsona će u četvrtak primiti u Parizu francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji ima oštrije stajalište od kancelarke po pitanju brexita.

Razgovori Merkel i Macrona s Johnsonom mogli bi biti napeti jer je duboki jaz između njih i Johnsona koji želi pod svaku cijenu izlazak svoje zemlje iz EU-a, s ili bez sporazuma 31. listopada.

Potporu bi međutim mogao dobiti od američkog predsjednika u Biarritzu gdje će prvi puta sudjelovati na summitu G7, i tom se prilikom sastati s Donaldom Trumpom, žestokim zagovornikom brexita bez ikakvih ustupaka.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i Europska komisija u utorak su poručili da je 'backstop' jedini način kojim se može izbjeći povratak tvrde granice na Irskom otoku, dan nakon što je Johnson u pismu pozvao da se iz postojećeg sporazuma o brexitu izbaci taj mehanizam.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!