08:30 / 09.09.2019.

Autor: M.Š./Hina

Johnson će spriječiti produljenje roka za izlazak iz EU?

Foto: Andrew Milligan/Pool via REUTERS

Foto: Andrew Milligan/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Johnsonovi savjetnici održali su u nedjelju sastanak na kojemu su razgovarali o tome kako spriječiti britanski parlament da nametne tromjesečni produžetak roka za brexit.
Britanski premijer Boris Johnson priprema planove za legalno sprečavanje bilo kakvog produljenja roka za izlazak Velike Britanije iz EU-a, objavio je u nedjelju Daily Telegraph.

Johnsonovi savjetnici održali su u nedjelju sastanak na kojemu su razgovarali o tome kako spriječiti britanski parlament da nametne tromjesečni produžetak roka za brexit ako ne dođe do sporazuma s EU-om.

Prema izvješću Telegrapha, Johnsonov plan predviđa da se Bruxellesu uz zahtjev za produljenje roka za brexit pošalje i pismo u kojemu se navodi da se britanska vlada protivi bilo kakvom produljenju roka nakon 31. listopada.

Nakon neočekivane ostavke ministrice rada i mirovina Amber Rudd zbog Johnsonove politike, dvojica ministara u Johnsonovoj vladi rekla su da je premijer odlučan "držati se plana" o izlasku Britanije iz EU-a 31. listopada sa ili bez sporazuma. 

Johnson je izgubio većinu u parlamentu, izbacio je 21 pobunjenika iz Konzervativne stranke i nije uspio nametnuti nove izbore. Nakon toga je ostavku podnio i njegov brat rekavši kako je rastrgan između obitelji i nacionalnog interesa.

Ostavka ministrice Rudd u subotu zbog vladinog nesrazmjernog fokusa na pripremanje brexita bez sporazuma dodatno je ojačala krizu. 

- Vidim da se od 80 do 90 posto rada na odnosima s EU odnosi na pripremu za brexit bez dogovora. Primjećujem nesrazmjer, rekla je Rudd.

- Svrha ove ostavke je ukazati na to da Konzervativna stranka u svom najboljem izdanju treba biti umjerena stranka koja prihvaća ljude različitih stavova o EU-u, istaknula je.

Ministar vanjskih poslova Dominic Raab tvrdi drukčije pa kaže da se vode "intenzivni pregovori" u Bruxellesu i da Johnsonova vlada nije usmjerena na ono što neki opisuju kao tvrdu strategiju brexita. 

Ministar financija Sajid Javid rekao je da će premijer u listopadu pokušati osigurati novi sporazum.

- Premijer će na summitu 17. i 18. listopada pokušati postići dogovor. Sigurno neće tražiti odgodu brexita, rekao je Javid za BBC. 

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je za radio Europe 1 da je situacija "vrlo zabrinjavajuća" te da "Britanci moraju reći što žele".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!