20:32 / 22.10.2019.

Autor: HRT

Johnson će tražiti izbore odbije li parlament ubrzanu proceduru za usvajanje zakona o brexitu

-

-

Foto: - / -

Britanska vlada odustat će od pokušaja da dobije odobrenje parlamenta za zakonski okvir potreban za izlazak iz EU-a 31. listopada.
Britanska vlada odustat će od pokušaja da dobije odobrenje parlamenta za zakonski okvir potreban za izlazak iz EU-a 31. listopada, ako zastupnici budu glasali protiv skraćenog vremenskog roka od tri dana za njegovo usvajanje i umjesto toga zatražit će da se do Božića održe izbori, rekao je britanski premijer Boris Johnson, a prenosi BBC.

Johnson želi progurati sporazum o brexitu kroz parlament ubrzanom procedurom kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo izići iz EU-a 31. listopada.

Johnson je zastupnicima kazao da će, bude li njegov program odbačen i ako EU pristane na odgodu brexita 31. listopada, koju je bio prisiljen zatražiti, tražiti prijevremene izbore. Upozorio je da je parlament sam izazvao zastoj i da neće dopustiti da to potraje još mjesecima.

- Ako parlament odbije dopustiti da se brexit dogodi, i umjesto toga bude po njegovom i odluči da sve odgodi do siječnja ili možda i dulje, vlada ni u kojem slučaju ne može tako dalje, rekao je britanski premijer, prenosi BBC.

Oporbeni zastupnici ocijenili su da je njegova prijetnja da će povući prijedlog zakona djetinjasta ucjena.

Vođa laburista Jeremy Corbyn rekao je da će njegova stranka glasati protiv skraćenog vremenskog roka, ocijenivši da je to vrijeđanje parlamenta i sramotan pokušaj izbjegavanja odgovornosti, temeljite provjere i bilo kakve istinske debate.

Kritičan je bio i glasnogovornik Liberalnih demokrata za brexit, Tom Brake, kazavši: Zastupnike se ne bi smjelo prisiljavati da glasaju za ovaj smiješno kratki vremenski rok.

Glasanje o prijedlogu zakona, kojim se u britansko zakonodavstvo implementiraju odredbe sporazuma o brexitu, a koji je objavljen u ponedjeljak i ima 115 stranica, očekuje se u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Oporbeni su zastupnici upozorili su da parlamentu, u normalnim okolnostima, treba najmanje deset dana da se usvoje slični zakoni.

Ako vladin prijedlog zakona bude usvojen danas i ako preživi oporbene amandmane u srijedu, u četvrtak slijedi treće čitanje. Nakon toga, gornji dom britanskog parlamenta, Dom lordova, mora proći sličnu proceduru kao i Donji dom, kako bi sporazum s EU-om postao britanski zakon.

U slučaju da EU odluči da neće odgoditi datum brexita, a Johnsonov sporazum ne bude usvojen u parlamentu, Velika Britanija napušta EU bez sporazuma 31. listopada.

Donji dom britanskog parlamenta usvojio je u rujnu zakon kojim je Johnsona prisilio da zatraži tromjesečnu odgodu brexita ako ne dobije podršku za dogovor do 19. listopada odnosno prošle subote.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!