18:46 / 09.09.2019.

Autor: HRT

Johnson nema potporu za prijevremene izbore

Foto:  Parliament TV/REUTERS

Foto: Parliament TV/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Zastupnici u britanskom parlamentu nisu poduprli prijedlog premijera Borisa Johnsona za prijevremene izbore. Za prijedlog je glasovalo samo 293 zastupnika, a 46 ih je bilo protiv.
Zastupnici u britanskom parlamentu nisu poduprli drugi pokušaj premijera Borisa Johnsona za prijevremene izbore. Za prijedlog je glasovalo samo 293 zastupnika, a 46 ih je bilo protiv. Bila mu je potrebna potpora dvije trećine zastupnika (434) kako bi mu prijedlog bio prihvaćen, prenosi BBC. Johnson je tražio prijevremene izbore kako na snagu ne bi stupila odgoda Brexita.

Kako su frustracije zbog zavrzlama i kaosa oko Brexita diljem Europe sve izraženije, Francuska i Nizozemska su dale naslutiti da bi EU mogao odbaciti zahtjev britanskog premijera Borisa Johnsona o eventualnom produljenju krajnjeg roka za Brexit koji ističe 31. listopada.

Izlazak iz EU-a, najdramatičniji geopolitički potez Ujedinjenog Kraljevstva u posljednjih nekoliko desetljeća, tako i dalje ostaje upitan više od tri godine nakon njegovog izglasavanju na referendumu 2016., a mogući ishodi uključuju više scenarija od izlaska bez dogovora do potpunog odustajanja od provedbe rezultata referenduma. Prema zakonu koji je danas potvrdila kraljica Elizabeta, premijer mora tražiti odgodu Brexita do 2020., osim ako u međuvremenu ne postigne novi sporazum s Bruxellesom.

Istovremeno, irski premijer Leo Varadkar rekao je Johnsonu u Dublinu da "u nedostatku prihvatljive alternative, sporazum bez 'backstopa' nije sporazum za Irsku". Johnson smatra da taj mehanizam mora nestati iz sporazuma o povlačenju te je o mogućim rješenjima tog spornog pitanja ranije u ponedjeljak razgovarao sa svojim irskim kolegom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!