15:16 / 15.11.2019.

Autor: V.K./Hina

Johnson o Corbynovom planu nacionalizacije BT-a: "Suluda komunistička shema"

Foto: Simon Dawson/REUTERS

Foto: Simon Dawson/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je plan vođe laburista Jeremyja Corbyna da nacionalizira mrežu British Telecoma (BT) "suluda komunistička shema".
Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je plan vođe laburista Jeremyja Corbyna da nacionalizira mrežu British Telecoma (BT) "suluda komunistička shema".

Britanski oporbeni laburisti obećali su, ako pobijede na prijevremenim parlamentarnim izborima 12. prosinca, da će nacionalizirati mrežu fiksne linije nacionalnog telekoma kako bi svi dobili besplatan pristup širokopojasnom internetu putem optičkih kablova.

Ta objava, a riječ je o najnovijem u nizu laburističkih prijedloga za nacionalizaciju britanske infrastrukture, srušila je dionice British Telecoma (BT) za 3,7 posto.

- Financiramo golem program investicija u naše ceste, telekome, širokopojasne gigabajte, za razliku od sulude, sulude komunističke sheme koja je danas iznesena, rekao je Johnson aktivistima Konzervativne stranke.

Laburisti su najavili nacionalizaciju Openreacha, digitalne mreže najvećeg mobilnog operatera, kao i dijelove kompanije BT Technology, BT Enterprise i BT Consumer.


- Pretvaranjem British Broadbanda u javni servis, bit ćemo prvi u svijetu koji se koristimo javnim investicijama za preobrazbu naše zemlje, ljudima će se smanjiti mjesečni računi, potaknut će se naše gospodarstvo i poboljšati kvaliteta života ljudi, rekao je Corbyn.

BT, koji potječe od telegrafske kompanije iz 1846., bio je među prvima na udaru programa privatizacije iz 1984. koji je provodila konzervativna premijerka Margaret Thatcher.

Johnson je ranije obećao osigurati širokopojasni internet za sve domove do 2025. godine ako na izborima pobijede njegovi torijevci.

Corbyn planira nacionalizirati i željeznice, vodoprivredne tvrtke te povećati poreze financijskom sektoru u londonskom Cityju i bogatim ljudima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!