07:23 / 20.11.2019.

Autor: S.M./Hina

Johnson obećao provesti brexit do 31. siječnja

Foto: Jonathan Hordle/ITV/REUTERS

Foto: Jonathan Hordle/ITV/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson obećao je jučer da će izvesti Veliku Britaniju iz Europske unije do 31. siječnja. Ujedno jamči novi trgovinski sporazum do kraja sljedeće godine.
Britanski premijer Boris Johnson obećao je jučer da će izvesti Veliku Britaniju iz Europske unije do 31. siječnja. Ujedno jamči novi trgovinski sporazum do kraja sljedeće godine. 

U televizijskom sučeljavanju organiziranom uoči izbora 12. prosinca i Johnson i oporbeni čelnik Jeremy Corbyn u raspravi o brexitu međusobno su se optuživali za kršenje obećanja. Raspravu je prenosio kanal ITV.

- Sigurno ćemo izaći 31. siječnja jer imamo sporazum (...) to je već gotova stvar, rekao je Johnson, aludirajući na sporazum o izlasku koji je postignuo s EU-om, ali koji nije bio prihvaćen u britanskom parlamentu.

Corbyn je rekao da želi pregovarati o novom sporazumu o izlasku iz EU-a koji bi trebao biti dogovoren u roku od šest mjeseci, a zatim bi se o njemu glasovalo na referendumu na kojemu bi birači imali mogućnost izabrati i ostanak Britanije u Uniji. Corbyn je rekao da će prihvatiti i provesti bilo koji rezultat tog glasovanja. Nakon televizijske rasprave 51% ispitanih u anketi reklo je da je Johnson ostavio bolji dojam, dok je 49% ocijenilo da je Corbyn bio uvjerljiviji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!