17:16 / 02.10.2019.

Autor: HRT

Johnson objavio novi plan za brexit, Juncker vidi problematične točke

Foto: Henry Nicholls/REUTERS

Foto: Henry Nicholls/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson tvrdi da je Europskoj uniji ponudio "konstruktivne i razumne prijedloge za brexit" te se nada kompromisu i postizanju sporazuma.
Velika Britanija objavila je svoj novi plan za brexit koji granicu s Irskom ostavlja otvorenom, a premijer Boris Johnson istaknuo je da mu je jedina alternativa novom planu izlazak iz Europske unije 31. listopada bez sporazuma.

Johnson je u pismu predsjedniku EK-a Jean-Claudeu Junckeru naveo da se radi o "razumnom kompromisu". Naglasio je da novi prijedlog poštuje odluku naroda Ujedinjenog Kraljevstva da napusti EU, pri čemu se pragmatično rješavaju posljedice te odluke koje se odnose na Sjevernu Irsku i Irsku.

Britanski premijer istaknuo je i da plan otklanja tzv. 'backstop'", mehanizam osmišljen u dogovoru EU-a i njegove prethodnice Therese May. Njime se otklanjala mogućnost ponovnog uvođenja granice na Irskom otoku, ali je on, po mišljenju zagovornika tvrdog brexita, mogao vezati Veliku Britaniju za EU na dulje razdoblje.

Johnson je rekao Junckeru da je taj plan EU-a bio most koji ne vodi nikamo. 

- Morao se pronaći novi put, napisao je.

Novi Johnsonov prijedlog

Po novom dokumentu na sedam stranica, cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo bi iz europske carinske unije, ali bi Sjeverna Irska ostala na jedinstvenom tržištu kada se radi o robama, uključivo poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima.
To bi otklonilo potrebu provjere standarda i sigurnosti roba na granici između Irske i Sjeverne Irske, jer bi obje bile dio "regulatorne otočne zone".

Ali bi stvorilo potrebu provjera između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, koje se ne bi trebalo držati pravila europskog jedinstvenog tržišta.
To bi značilo da bi svi poljoprivredni, prehrambeni i životinjski proizvodi koji ulaze u Sjevernu Irsku iz ostatka UK morali proći kroz graničnu inspekcijsku postaju, a roba proizvedena u Sjevernoj Irskoj morala bi se držati pravila EU-a i biti provjerena na "granici zone" - vjerojatno na Irskom moru.

Uz to, Sjeverna Irska dobila bi mogućnost da svake četiri godine odlučuje hoće li produljiti takav aranžman.

Budući da bi Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo iz carinske unije, to znači i uvođenje carine između Sjeverne Irske i Republike Irske ali Johnson vjeruje da se utjecaj toga može minimalizirati carinjenjem robe dalje od granice.

Umjesto postavljanja carinskih postaja ili neke druge infrastrukture na irskoj granici, roba bi se deklarirala elektronski.

Fizički pregledi bi ipak ostali za vrlo mali dio robe i mogli bi se obavljati u skladištima ili nekim drugim označenim mjestima koja bi se nalazila bilo gdje u Irskoj ili u Sjevernoj Irskoj.

Trenutno se metodom slučajnog uzorka pregledava svaki stoti kamion i služi tome da se provjeri podudara li se teret s onim što je navedeno u deklaraciji.
Vladin program ne precizira kako bi izgledala ta "označena mjesta", ali se ističe da bi trebalo postojati čvrsto obećanje (obiju strana) da se pregledi u budućnosti nikada ne obavljaju na granici.

Juncker vidi "problematične točke" u planu

Nakon telefonskog razgovora u srijedu, Juncker je upozorio Johnsona da postoje "problematične točke" u britanskom prijedlogu ali i dodao da će europski pregovarači objektivno procijeniti pravni tekst.

Juncker je priznao kako postoje pozitivni pomaci, ali i dodao da još postoje neke problematične točke koje će zahtijevati dodatni rad sljedećih dana, posebice u pogledu "backstopa".

Junckerove službe objavile su i da će predsjednik EK  razgovarati s irskim premijerom Leom Vardakarom i pozorno će poslušati njegovo stajalište.
Varadkar je ocijenio da prijedlozi ne ispunjavaju u potpunosti dogovorene ciljeve, ali i naglasio da će ih proučiti i konzultirati se s europskim partnerima.

Prva reakcija Europskog parlamenta nije pozitivna, rekao je zastupnik Guy Verhofstadt, koji predsjeda skupinom zaduženom za brexit.

- Ona nije pozitivna jer mislimo da predloženi prijedlog ne daje potrebne garancije koje trebaju Irskoj, rekao je Verhofstadt nakon sastanka s glavnim pregovaračem EU-a Michelom Barnierom.

U srži novog plana je držati se okvira sporazuma od Velikog petka 1998. kojim su okončana tri desetljeća nasilja u Sjevernoj Irskoj. Taj povijesni sporazum temelji se na otvorenoj granici na Irskom otoku i Britanija ga je, rekao je Johnson, apsolutno odlučna održati.

Johnson je upozorio da u slučaju neuspjeha dogovora s EU-om neće od Bruxellesa zatražiti odgodu brexita. Tvrdi da je Europskoj uniji ponudio "konstruktivne i razumne prijedloge za brexit" te se nada kompromisu i postizanju sporazuma.

- Ujedinjeno Kraljevstvo nudi nagodbu i iskreno se nadam da će naši europski prijatelji to shvatiti i ponuditi svoj prijedlog, rekao je Johnson pred članstvom zadnjeg dana godišnjeg kongresa Konzervativne stranke u Manchesteru, na sjeverozapadu Engleske.

Premda nije ulazio u tehničke pojedinosti, upozorio je da će Ujedinjeno Kraljevstvo u slučaju odbijanja njegova plana izaći 31. listopada "bez obzira na sve". Ustvrdio je da je njegova zemlja u slučaju odbijanja njegova plana "spremna" na "no deal" koji može imati posljedice pogubne za gospodarstvo, plašeći londonsku burzu.


Glasnogovornica njemačke vlade je u Berlinu rekla da EK treba proučiti prijedlog prije nego se očituje.

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney je za Sky News rekao da "nije optimističan" u vezi s tim informacijama.

- Ako predlaže carinsku kontrolu na irskom otoku, mislim da to neće biti temelj za dogovor, kazao je."Životni brexit" sve više sliči vježbi za sudnji dan

Kako se rok bliži - raste neizvjesnost, pogotovo u Irskoj, koja bi zbog brexita mogla pretrpjeti golemu štetu.

Na kraju, onaj "životni brexit" sve više sliči vježbi za sudnji dan. Britanski i europski političari još nemaju izlaz iz zbrke, a obični građani ne znaju kako će sutra na posao, u školu. U međuvremenu, i jedni i drugi pune smočnice hranom i kupuju zalihe lijekova.

Pejčinović-Burić: Vijeće Europe zabrinuto da bi London mogao izaći iz Konvencije o ljudskim pravima

Nova glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić izrazila je zabrinutost da bi Velika Britanija mogla izaći iz Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava kada se Brexit provede.

- Brexit je emotivan i nacionalni problem za Veliku Britaniju koji pogađa Europsku uniju u cijelosti, ali s gledišta Vijeća Europe sve što mogu reći jest da smo zabrinuti zbog toga što Ujedinjeno Kraljevstvo napušta konvenciju. Pomno to pratimo, rekla je Burić na svojoj prvoj konferenciji za novinare nakon što je 18. rujna preuzela dužnost glavne tajnice te paneuropske organizacije.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!