12:59 / 11.12.2020.

Autor: P.F./Hina

Johnson: Od 1. siječnja radit ćemo što želimo

Foto: REUTERS/Simon Dawson

Foto: REUTERS/Simon Dawson

Foto: - / REUTERS

Prema diplomatskim izvorima veća je vjerojatnost da sporazuma između EU i Velike Britanije o trgovinskim odnosima nakon brexita ne bude nego da ga bude.
Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je vrlo izgledno da pregovori s Europskom unijom neće uspjeti te da će Ujedinjeno Kraljevstvo izaći iz Unije zadnjeg dana godine bez sporazuma.

- Moram vam reći da s pozicije na kojoj sada stojim. .. vrlo je, vrlo izgledno da ćemo imati rješenje za koje mislim da će biti izvrsno za Ujedinjeno Kraljevstvo, moći ćemo raditi upravo ono što želimo od 1. siječnja, a to će očito biti različito od onoga što smo si zacrtali da ćemo postići. Ali nemam nikakve sumnje da ova zemlja može biti spremna i izaći, kao što sam rekao, uz uvjete Svjetske trgovinske organizacije, rekao je.

Johnson je rekao da su pregovori zapeli na ribarstvu i klauzuli koja bi ostavila Britaniju vezanom za pravila EU-a.

- Mi se uvijek nadamo, i kao što znate pregovori se nastavljaju, naš tim je još uvijek u Bruxellesu. Ako bude veće ponude, veće promjene u onome što govore, tada moram reći da ću još vidjeti, rekao.

Leyen: Stajališta su udaljena

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u  Bruxellesu da su u pregovorima između EU-a i Velike Britanije stajališta o temeljnim pitanjima i dalje udaljena te da će se do nedjelje vidjeti hoće li se steći uvjeti za sporazum o trgovinskim odnosima nakon brexita.

Na samom summitu nije bilo rasprave o stanju pregovora s Velikom Britanijom, nego je samo predsjednica Komisije izvijestila čelnike o pregovorima koje vode pregovarački timovi dviju strana.

U srijedu navečer von der Leyen je razgovarala s britanskim premijerom Borisom Johnsonom i tada su zaključili da pregovarački timovi nastave pregovore o temeljnim razlikama u stajalištima u tri područja: ribarstvu, pravednim tržišnim uvjetima i načinu rješavanja budućih sporova. 

- U nedjelju ćemo odlučiti imamo li ili ne uvjete za sporazum", rekla je von der Leyen.

Prema diplomatskim izvorima veća je vjerojatnost da sporazuma ne bude nego da ga bude.

Velika Britanija je napustila EU 31. siječnja, ali do kraja ove godine traje prijelazno razdoblje tijekom kojega je poštovala sva pravila EU-u. Bez sporazuma o budućim odnosima, trgovina između dviju strana bila bi uvelike poremećena, uvođenjem carina i kvota.

EU nudi Velikoj Britaniji pristup svom golemom tržištu bez carina i kvota, ali uz uvjet da poštuje europske standarde kako britanska poduzeća ne bi nelojalno konkurirala europskima. Britanci s druge strane, ističu da se ne mogu obvezati da će pratiti i ubuduće pravila EU-a u području zaštite okoliša, radnih i socijalnih prava, jer je to neprihvatljivo za suverenu državu.

- Bilo kako bilo, za tri tjedna imat ćemo novi početak starih prijatelja, istaknula je von der Leyen.
Foto: JOHANNA GERON/Reuters

Foto: JOHANNA GERON/Reuters

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!