13:26 / 08.12.2020.

Autor: I.Z./Hina

Johnson optimističan ali oprezan uoči pregovora u Bruxellesu

Foto: Simon Dawson/REUTERS

Foto: Simon Dawson/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Johnson i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavili su jučer da će Johnson tijekom sljedećih nekoliko dana doputovati u Bruxelles kako bi iznio konačne planove za trgovinski sporazum prije nego što Britanija napusti jedinstveno tržište EU-a.
Britanski premijer Boris Johnson "optimističan je" uoči svog posjeta Bruxellesu kamo ide radi trgovinskih pregovora s Europskom unijom, ali je danas poručio da se "u ovom trenutku čini da će biti vrlo, vrlo teško" postići sporazum.

Johnson i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavili su jučer da će Johnson tijekom sljedećih nekoliko dana doputovati u Bruxelles kako bi iznio konačne planove za trgovinski sporazum prije nego što Britanija napusti jedinstveno tržište EU-a 1. siječnja 2021. Kažu da su ključna pitanja osiguranje pravednih uvjeta na tržištu, ribarstvo i način rješavanja budućih sporova, ali čini se da nijedna strana nije spremna učiniti ustupke.

- Dat ćemo sve najbolje od sebe, ali poručio bih svima, budite dobrog raspoloženja, pred našom zemljom su izvrsne mogućnosti u svakom pogledu. Ključna stvar je 1. siječnja, što god da se dogodi, bit će promjene, rekao je danas Johnson.

- Vidjet ćemo dokle ćemo stići u sljedeća dva dana, ali mislim da je pozicija britanske vlade da smo voljni pridonijeti na bilo kojoj razini, političkoj ili nekoj drugoj, sve smo spremni pokušati, dodao je.

- No i dalje postoje granice koje nijedna razumna, neovisna vlada ili zemlja ne može prijeći i ljudi to moraju razumjeti, istaknuo je britanski premijer.

- Iako je EU voljna postići dogovor, također ima svoje granice, rekao je njemački ministar za Europu Michael Roth novinarima u Bruxellesu.

- Želimo postići dogovor, ali ne pod svaku cijenu, rekao je Roth uoči sastanka.

Njemačka je trenutno zemlja koja predsjedava Europskom unijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!