21:01 / 24.10.2019.

Autor: P.F./HRT

Johnson pozvao na izbore 12. prosinca

-

-

Foto: - / -

Johnson je u pismu vođi oporbenih laburista Jeremyju Corbynu napisao da će parlamentu dati više vremena za razmatranje sporazuma o brexitu, ali da oporba mora podržati izbore u prosincu.
Britanski premijer Boris Johnson založio se za parlamentarne izbore 12. prosinca te je po prvi put odustao od svog obećanja o napuštanju EU-a 31. listopada sa ili bez sporazuma.

Johnson je u pismu vođi oporbenih laburista Jeremyju Corbynu napisao da će parlamentu dati više vremena za razmatranje sporazuma o brexitu, ali da oporba mora podržati izbore u prosincu. Napisao je da mu je prihvatljiva kratka odgoda brexita do 15. ili 30. studenog. 

Corbyn je odgovorio da će laburisti podržati izbore samo ako ako brexit bez sporazuma više ne bude opcija. Odlučit ćemo nakon što u petak dobijemo odgovor EU-a o mogućoj odgodi brexita, rekao je Corbyn. 

Britanska vlada namjerava u ponedjeljak parlamentu podnijeti prijedlog raspisivanja općih izbora.

Čini se da se Johnson još uvijek nada da će parlament do 6. studenog, kada će ga Johnson raspustiti, ratificirati sporazum koji je sklopio s EU-om prošloga tjedna.

Ako EU odgodi datum za britansko napuštanje EU-a do siječnja, tada laburisti ne bi imali izgovor jer bi se uklonila "prijetnja" brexita bez sporazuma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!