21:33 / 13.10.2019.

Autor: T.V./Hina

Johnson: Pred nama još puno posla, ali sporazum o brexitu moguć

Foto: Alastair Grant/Pool via REUTERS/File Photo

Foto: Alastair Grant/Pool via REUTERS/File Photo

Foto: - / REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson rekao je članovima svojega kabineta da je dogovor o brexitu u zadnji trenutak još uvijek moguć, ali za njegovo postizanje treba obaviti još puno posla.
Britanski premijer Boris Johnson u nedjelju je članovima svojega kabineta kazao da je dogovor o brexitu u zadnji trenutak još uvijek moguć, ali za njegovo postizanje treba obaviti još puno posla, u trenutku kada su intenzivni pregovori s EU-om ušli u najkritičniju fazu.

U iznimno značajnome tjednu u kojemu bi se moglo odlučiti o budućnosti brexita, kao i o sudbini pete po redu najveće svjetske ekonomije, Johnson s EU-om pokušava postići dogovor o izlasku, kako bi 31. listopada omogućio uredan prekid poslova s najvećim trgovinskim partnerima.

- Premijer je članove kabineta obavijestio o postignutom napretku u pregovorima o brexitu, istaknuvši da postoji mogućnost postizanja sporazuma, no da je pred svima nama još golema količina posla te da moramo biti spremni na izlazak iz EU-a 31. listopada, rekla je njegova glasnogovornica. "Premijer je kazao i da postoji put za napredovanje prema sporazumu koji bi omogućio zaštitu svih naših interesa".

List Sunday Times prenosi da će Johnson do kraja sutrašnjeg dana razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

EU upozorava da "preostaje puno posla" prije dogovora o Brexitu

Glavni pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier ocijenio je u nedjelju da preostaje "puno posla" za proboj iz zastoja 18 dana prije predviđenog razlaza između Velike Britanije i Europske unije. On je "konstruktivnima" ocijenio pregovore tijekom vikenda između Londona i Bruxellesa, prema priopćenju Europske komisije.

Vrijeme prolazi i nekoliko dana prije europskog sastanka na vrhu 17. i 18. listopada u Bruxellesu, to je posljednja prilika za izbjegavanje izlaska iz EU bez dogovora i s teškim posljedicama, kada treća odgoda donosi produljenje neizvijesnosti u vezi puta kojim će krenuti Velika Britanija nakon 46 godina u europskom krugu.

Barnier je u nedjelju navečer u Bruxellesu informirao 27 veleposlanika EU o napretku njegovih razgovora s Velikom Britanijom. Jedan europski diplomat je nakon tog susreta potvrdio da nije bilo ni traga brzog rješenja krize i napomenuo da se stajalište Velike Britanije nije puno promijenilo.

- Još nema napretka. Intenzivni razgovori se nastavljaju. Preostaje još samo nekoliko dana do europskog sastanka na vrhu, rekao je taj izvor. Ako britanska vlada želi rješenje, mora brzo djelovati. Vrijeme curi, dodao je.

Barnier treba informirati europski parlament o napretku razgovora s Londonom u nedjelju navečer i u utorak ministre vanjskih poslova Unije u Luxembourgu.
Tehnički razgovori Londona i Bruxellesa se nastavljaju u ponedjeljak.

London i Bruxelles se ne uspjevaju dogovoriti o načinu kako nakon Brexita izbjeći povratak fizičke granice između Sjeverne Irske, britanske pokrajine i Republike Irske koja ostaje u EU i kako zadržati mir na otoku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!