08:00 / 10.12.2019.

Autor: T.D./Hina

Johnson vs Corbyn: Tko je tko u britanskoj politici?

Foto: REUTERS/Andrew Yates

Foto: REUTERS/Andrew Yates

Foto: - / REUTERS

Epitet "britanski Trump" sve se češće veže uz Johnsona, nerijetko s rezignacijom. Corbyn je među svojim pobornicima zadržao imidž čestitog političara s integritetom.
U Ujedinjenom Kraljevstvu održavaju se izbori. Predstavljamo glavne kandidate.

Neki laburistički zastupnici koji su sredinom 2015. nominirali Jeremyja Corbyna kao kandidata za predsjednika stranke učinili su to samo zato da predstavnik socijalističkog krila stranke dobije priliku. Nisu mislili da ima ozbiljne izglede.

Međutim, na krilima tisuća novih, mladih članova stranke i s podrškom velikih sindikata, Jeremy Corbyn je pomeo konkurenciju. Iako je od 1983. bio parlamentarni zastupnik iz sjevernolondonske izborne jedinice Islingtona, do tada je izvan glavnog grada bio je slabo poznat.

U službenoj mu biografiji piše da je na čelo stranke stigao "na valu nade za novom vrstom politike".

Ali posljednje ankete ukazuju na to da je najnepopularniji vođa oporbe od 1977. godine.

Mlitavo protiv brexita

Kada je prvi put službeno poveo oporbu u parlamentu, Corbyn je uvjerio tadašnjeg premijera Davida Camerona da prihvati manje antagonističku i manje osobnu formu debate.

Iako se konzervativci primirja nisu dugo držali, Corbyn među svojim pobornicima zadržao imidž čestitog političara s integritetom.

Ali to nije dovoljno da zadovolji žestoke kritičare u vlastitoj stranci. Iako ima veliku podršku među običnim članstvom, mnogi ga laburistički zastupnici vide kao osobu koja izaziva podjele i nevoljko se drži službene stranačke politike.

Oni ga, na primjer, kritiziraju zbog mlitave kampanje protiv brexita uoči referenduma. Većina birača iz izbornih jedinica koje zastupaju laburisti podržavaju brexit, naročito u srednjoj i sjevernoj Engleskoj.

Corbynovi čvrsti principi na ostalim pitanjima ojačali su mu potporu u bazi, a usput služe i kao anatema kritičarima. Osamdesetih godina prošlog stoljeća bio je redovan govornik na skupovima protiv rasizma, za podršku Palestincima i protivljenju britanskom nuklearnom oružju ili sudjelovanju u Zaljevskom ratu. Srednja struja laburista optužuje ga također da nije uspio iskorijeniti kulturu antisemitizma koje pojedini članovi lijevog krila stranke potpaljuju vatrenim zagovaranjem palestinskih ciljeva uz povremeno rasističko krizitiranje Izraela i Židova.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima 2017. laburisti su prošli bolje od očekivanog što je Corbynu omogućilo da nastavi voditi stranku.
Mnogi su, međutim, uvjereni da on nije pravi čovjek za to.

- Dobar lider ne proleti kroz vrata i zalupi ih u lice onima iza njega. Dobar lider drži vrata otvorenima drugima da prođu. Boris Johnson: Rječit političar s 'trampijanskim' pristupom istini Onima koji ga poštuju, on je iskusan političar, intelektualac. Drugima je klaun i karijeristički kameleon.

Ove potonje osobine neodoljivo navode na usporedbe s Donaldom Trumpom. Britanski premijer Boris Johnson, prostodušan i gafovima sklon bivši ministar vanjskih poslova i londonski gradonačelnik, dijeli više nego jednu osobinu s američkim predsjednikom.

Epitet "britanski Trump" sve se češće veže uz njega, nerijetko s rezignacijom.
Trumpu se usporedba sviđa i Johnsona zove prijateljem i pobjednikom. Bizarna scena iz kampanje za izbor čelnika konzervativne stranke u srpnju oslikava Johnsonovo neograničeno samopouzdanje, dovitljivost i prezir prema istini.

Pred članovima stranke mahao je dimljenom haringom u pakiranju s ledom kako bi pokazao navodne troškove europskih pravila u pakiranju hrane.

Bruxelles je brzo dokazao da Johnson ne govori istinu, ali takvi detalji njega ne zabrinjavaju. Njegova samouvjerenost i intelektualna taština iskovani su izvrsnim obrazovanjem kojim se uzdigao do jednog od najboljih studenata Etona, slavnog britanskog koledža, i predsjednika čuvenog debatnog društva na Oxfordu. Snažna glasa, besprijekorna naglaska i razbarušene plave kose, Johsnon je nadaleko prepoznatljiv.

Čovjek koji obećava da će konačno provesti brexit rođen je kao Alexander Boris de Pfeffel Johnson u lipnju 1964. u New Yorku. Prije odlaska na Eton i Oxford, uživao je u privilegiranom djetinjstvu.

Preteča 'fake newsa'

Prije ulaska u politiku stekao je ime u novinarstvu. The Times mu je dao otkaz 1988. pošto je izmislio citat jednom znanstveniku. Kasnije je priznao da mu je to bila najveća pogreška.

Potom je izvještavao iz Bruxellesa za The Telegraph i podigao mnoge obrve svojim živopisnim pisanjem.

Pascal Lamy, glavni savjetnik predsjednika Europske komisije Jacquesa Delorsa 90-ih godina, kazao je da je Johnson "tada radio ono što će 30 godina kasnije biti proglašeno 'fake newsom' i provokacijama".

Unatoč sumnjama, Johnson je stekao ugled hrabrim i šaljivim pisanjem što mu je nakon povratka u London privrijedilo odličan posao u Spectatoru. Još kao novinar urednik toga prokonzervativnog lista, Johnson se kao kandidat konzervativaca natjecao na parlamentarnim izborima 2001. i osvojio mandat u izbornoj jedinici Henley.

Zastupnik je bio do 2008. kada je osvojio srca Londončana i pobijedio na izborima za gradonačelnika.

U parlament se vratio 2015. i bio jedan od najglasnijih konzervativaca u referendumskoj kampanji za napuštanje EU-a, suprotno željama tadašnjeg stranačkog čelnika i premijera Davida Camerona, i pripomogao da se tankom većinom izglasa brexit.

U kampanji ga se kritiziralo da potpiruje protuimiracijske osjećaje i iznosi sulude tvrdnje o tome koliko bi Britanija mogla uštedjeti ako prestane s financijskim doprinosima Bruxellesu.
Foto: REUTERS/Rebecca Naden

Foto: REUTERS/Rebecca Naden

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!