13:03 / 01.12.2019.

Autor: M.Š./Hina

Johnson za terorizam predlaže najmanju kaznu od 14 godina

Foto: REUTERS/Simon Dawson

Foto: REUTERS/Simon Dawson

Foto: - / REUTERS

Islamska država je potvrdila da je počinitelj napada u Londonu njihov borac.
Britanski premijer Boris Johnson u nedjelju je objavio da za teroristička zlodjela želi uvesti minimalnu kaznu od 14 godina zatvora, poručivši da dosadašnjoj sudskoj praksi treba stati na kraj.

U petak je 28-godišnji Usman Khan, Britanac pakistanskog podrijetla, hladnim oružjem napao ljude u Londonu te dvije osobe nožem izbo na smrt.

Khan je bio na uvjetnoj slobodi nakon što je 2012. zbog pripadnosti terorističkoj skupini koja je planirala izvesti napad na londonsku burzu - London Stock Exchange - osuđen na minimalno osam godina zatvora, da bi mu se kazna u žalbenom postupku povećala na 16.

No. pušten je na uvjetnu slobodu već nakon šest godina pridruživši se programu rehabilitacije.

- Toj praksi treba stati na kraj, ponavljam, to mora prestati, kazao je Boris Johnson.

Premijer smatra da bi kazna za teroristička i ekstremistička zlodjela koju izreče sud trebala biti odslužena do kraja, bez iznimke.

- Ako ste osuđeni za terorizam, trebala bi postojati obvezna minimalna kazna od 14 godina zatvora. Nema nikakva smisla da naše društvo prijevremeno pušta na slobodu osobe osuđene za terorizam i za teške zločine, istaknuo je Johnson.

Pojasnio je da bi te manje promjene, za koje se zalaže od stupanja na premijersku dužnost u srpnju, "bile spriječile najnoviji napad".

Khan je napad izveo tijekom konferencije o rehabilitaciji zatvorenika u organizaciji sveučilišta Cambridge u zgradi na gotovo dva koraka od London Bridgea.

Islamska država je potvrdila da je počinitelj napada u Londonu njihov borac. IS je 2017. izveo napad u Londonu u kojem je ubijeno osam ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!