23:36 / 13.03.2020.

Autor: Hina/I.Z.

Još članica EU-a spremno prihvatiti maloljetne izbjeglice iz Grčke

Foto: Elias Marcou/Reuters, arhiva

Foto: Elias Marcou/Reuters, arhiva

Foto: - / REUTERS

U kampovima je više od 5500 maloljetnih osoba bez pratnje, prema riječima europske povjerenice.
Raste broj članica Europske unije koje su signalizirale spremnost prihvaćanja 1600 djece i tinejdžera izbjeglica iz pretrpanih kampova na grčkim otocima, rekla je u petak europska povjerenica za migracije, Ylva Johansson.

Sedam država - Hrvatska, Njemačka, Finska, Francuska, Irska, Luksemburg i Portugal - složile su se s planom objavljenim u četvrtak.

Johansson je rekla da je i više država spremno priključiti se inicijativi relociranja koja je osmišljena kako bi se ublažio pritisak na Grčku, ali nije navela koje su to zemlje.

U kampovima je više od 5500 maloljetnih osoba bez pratnje, prema riječima europske povjerenice.

Ukupan broj izbjeglica koji se nalaze u prihvatnim centrima na grčkim otocima je 42.500, prema procjenama grčkih vlasti, čak sedam puta više od 6000 dopuštenih kapacitetnih jedinica.

Ministri unutarnjih poslova EU-a, među kojima i hrvatski ministar Davor Božinović, susreli su se u Bruxellesu u petak, a jedna od glavnih stavki na dnevnom redu im je bila napeta situacija na grčko-turskoj granici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!