18:26 / 06.07.2019.

Autor: P.F./Hina

Još jedan brod s migrantima pristao u Lampedusi bez dozvole

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / -

Na spasilačkom brodu Alex, koji djeluje u sklopu talijanske organizacije Mediterranea, trenutačno je više od 50 spašenih migranata.
Spasilački brod s migrantima pokupljenima na Sredozemnom moru pristao je u subotu popodne u talijansku luku Lampedusu kršeći zabranu ulaska u talijanske teritorijalne vode, čime je došao u sukob s talijanskim vlastima u drugom sličnom incidentu u tjedan dana

Na spasilačkom brodu Alex, koji djeluje u sklopu talijanske organizacije Mediterranea, trenutačno je više od 50 spašenih migranata. Brod je odbio ponudu Malte da krene prema toj zemlji, navodeći da bi tako dugo putovanje dovelo u opasnost ljude koji su na brodu.

Talijanski premijer Matteo Salvini inzistira na tome da im se ne dopusti ulazak u Italiju.

Brod je pristao na istom doku na kojemu je prije tjedan dana pristao brod njemačke nevladine organizacije Sea-Watch, koji je udario u brod talijanske obalne straže i pristao u luku nakon što je prethodno proveo dva tjedna u međunarodnim vodama. 
Uhićena kapetanica: Ljudi pljeskali, prijeti joj 10 godina zatvora
Tv kanal SkyTG24 objavio je snimke pristanka broda i migranata koji stoje na palubi noseći na sebi crvene prsluke za spašavanje. 

Istodobno njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer pozvao je svog talijanskog kolegu Mattea Salvinija da otvori talijanske luke migrantima i prekine krizu na Mediteranu.

- Ne možemo biti odgovorni za brodove koji sa spašenim ljudima na palubama tjednima plutaju na Mediteranu jer ne mogu pronaći luku. Zato vas pozivam da preispitate svoju odluku o odbijanju otvaranja pristupa talijanskim lukama - rekao je Seehofer.

- Zbog zajedničke europske odgovornosti i naših zajedničkih kršćanskih vrijednosti ne smije biti nikakve razlike u tome koja je humanitarna organizacija spasila migrante, odakle dolazi posada i pod čijom zastavom brod plovi - dodao je njemački konzervativni ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!