20:28 / 19.04.2020.

Autor: P.F./Hina

Jourova: EU morbidno ovisna o medicinskoj opremi iz Kine i Indije

Foto: Yves Herman/Reuters

Foto: Yves Herman/Reuters

Foto: - / REUTERS

To nas čini ranjivima i moramo odgovoriti radikalnom promjenom, rekla je Jourova, češka povjerenica zadužena za vrijednosti i transparentnost u EK.
Potpredsjednica Europske komisije za pravosuđe Vera Jourova upozorila je na "morbidnu ovisnost" Europe prema Kini i Indiji u vezi oprskrbe lijekovima i medicinskom opremom tijekom krize koronavirusa.

- Ova kriza je otkrila našu morbidnu ovisnost o Kini i Indiji za lijekove. To nas čini ranjivima i moramo odgovoriti radikalnom promjenom, rekla je Jourova, češka povjerenica zadužena za vrijednosti i transparentnost u EK, tijekom rasprave na češkoj državnoj televiziji. 

- Analizirat ćemo opskrbne lance i pokušati se osloniti na europske proizvode. Naučili smo veliku lekciju, izjavila je Jourova. 

Europska komisija do kraja mjeseca treba razraditi strateški plan u vezi tog pitanja i zatim ga predati Europskom parlamentu i čelnicima država članica EU, objasnila je Jourova.

Češka, kao i brojne države članice EU-a, ovisi o isporuci zaštitnih maskih iz Kine.

Prag, koji je u ponedjeljak počeo ublažavati ograničenje u borbi protiv širenja virusa, u nedjelju navečer je obznanio da ima 6701 potvrđeni slučaj zaraze od kojih je diljem zemlje umrlo 186 oboljelih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!